Sollicitanten krijgen weinig eerlijke feedback op sollicitaties. Waarom doen bedrijven dit niet? Hoe krijg je dan wel eerlijke feedback?
Sociaal wenselijke antwoorden
Als je een bedrijf vraagt of men sollicitanten feedback geeft, dan hoort men meestal een volmondig ja. Toch gebeurt dit vaak niet.
En als men al feedback geeft, dan zijn het meestal sociaal wenselijke antwoorden. Denk bijvoorbeeld aan: we hebben gekozen voor een kandidaat die beter bij het profiel past.
Schrik om eerlijke feedback op sollicitaties te geven?
Hoe komt het toch dat bedrijven niet altijd open en eerlijk zijn? Bedrijven willen vooral discussies vermijden. De beslissing is genomen en discussies als: ja maar, dat kan ik ook. Ja maar, dat is niet aan bod gekomen. Ja maar, ik ben dit vergeten te vermelden, ... kosten te veel energie.
Het bedrijf kijkt al naar de toekomst, die feedback geven is terugkijken naar het verleden. Bedrijven willen er ook niet meer mee bezig zijn want het brengt henzelf zelf niets op. Die feedback geven is voor jou belangrijk maar voor hen maakt het niets uit. De kans is zelfs groot dat jullie mekaar nooit nog ontmoeten.
Bovendien vertrouwen bedrijven vaak ook op de persoonlijke klik die ze met een kandidaat hebben en kunnen zij zelf onvoldoende de reden van hun keuze benoemen.
Wees daarom altijd dankbaar als een bedrijf je toch feedback geeft. Het is voor jou een leermoment. Je hoort waar jij jezelf kunt verbeteren.
Hoe krijg je dan wel eerlijke feedback op sollicitaties?
Van mij krijg je wel feedback. Ik vertel je wel wanneer jij je onterecht kleiner maakt, als jij je competenties onvoldoende verwoordt, als je de link met de vacatures te weinig in de verf zet of als jij je onvoldoende goed verkoopt.
Ik geef je ook heel wat vragen mee die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt stellen zodat je beter kunt inschatten wat het bedrijf nu echt van jouw sollicitatiegesprek vindt. De feedback krijg je vaak onrechtstreeks tijdens het gesprek maar niet achteraf.
Je krijgt van mij ook tips hoe je die persoonlijke klik met het bedrijf makkelijker tot stand kunt brengen en zo je kansen vergroot om aangeworven te worden. Daarom is loopbaanbegeleiding voor jou zo’n sterk middel omdat je ook tips & ticks krijgt. Kom gerust naar één van mijn gratis webinars.