Burn-out herval vermijden tips

Burn-out herval vermijden, hoe doe je dat? Een tweede burn-out duurt langer en is dieper. Vermijd daarom burn-out herval met deze tips

11 tips om burn-out herval te vermijden:

  1. Ga op zoek naar jouw dieperliggende oorzaken van burn-out.
  2. Leg de schuld van je burn-out niet alleen bij iets of iemand anders. Dat iets of iemand anders kun je niet veranderen. Ga op zoek naar die dingen waar jij wel invloed op hebt.
  3. Herontdek je competenties: wat doe je graag, wat kun je goed, wat is je talent.
  4. Leer neen zeggen zodat mensen op voorhand weten dat je ook dingen weigert.
  5. Stel grenzen waardoor je zelf meer respect zult krijgen.
  6. Wees lief voor jezelf – doe aan zelfzorg.
  7. Bekijk het werk als het werk. Werk om te leven maar leef niet om te werken. Vermijd dat je opnieuw alles opgeeft voor je baas. Tijdens je afwezigheid is het bedrijf ook blijven draaien.
  8. Ga alleen terug naar je oude job bij AGAWER: anders gaan werken. Ga voor jezelf na wat is er veranderd op mijn job. Is er iets veranderd in mijn functie, in de relatie met mijn collega’s of in mijn hoofd. Zijn de storende elementen weg of kan ik er anders mee omgaan?
  9. Maak je eigen me-time lijst en hou je er aan.
  10. Schrijf je valkuilen op.
  11. Leer ergernissen te uiten zonder te verwijten. Bijt niet langer een stuk van je tong.

(lees verder onder de foto)

Hou deze 4 burn-out symptomen in de gaten

  1. Fysieke en psychische vermoeidheid neemt toe
  2. Meer geheugen- of concentratiestoornissen
  3. Heftige emotionele reacties
  4. Onverschilligheid – afstand nemen

Het je de indruk dat een of meerdere symptomen opnieuw de kop op steken, doe dan de TestjeWerkStress. Je krijgt hier binnen de 5 minuten een indicatie of je opnieuw in een neerwaartse spiraal zit.

Maak een burn-out preventieplan

Een handig middel om burn-out herval te vermijden, is op voorhand een plan opstellen. Je kunt hiervoor zelfs je loopbaancheque van de Vlaamse overheid inzetten zelfs al wil je bij je huidige werkgever blijven.

In dit burn-out preventieplan zet je ook acties. Een burn-out vermijden, heeft ook te maken met gedragsverandering of gedachtenverandering. We hervallen zo makkelijk in onze oude gewoontes dat we vaak niet eens door hebben dat we opnieuw fout bezig zijn. Zo’n plan is dan super handig.

Cursus Wel in je Vel

Met de cursus wel in je vel leer je in 10 uur hoe je burn-out herval vermijdt. Meer dan 1 op 5 burn-out patiënten hervalt. Dit komt meestal omdat men onvoldoende zicht heeft op de dieperliggende oorzaken van burn-out en in oude gewoontes hervalt.

Schakel een coach in

Uiteraard kun je op basis van de 10 tips je eigen plan opschrijven. Toch raadt men aan om hiervoor een coach of begeleider in te schakelen omdat je gewoon veel sneller vooruit gaat. Je maakt bovendien tijd om hieraan te werken. Anders riskeer je dat het opstellen van je plan gewoon op een to do lijst komt te staan en dat het daarna gewoon vergeten wordt. Met alle risico’s van dien.

Wie denkt dat het inschakelen van een loopbaanbegeleider duur is, vergist zich. Met de loopbaancheque van VDAB.be betaal je amper 40 euro voor 4 uur. Wie geen tussenkomst van de overheid krijgt, betaalt 60 euro. Dat is weinig als je bekijkt wat er tegenover staat: inkomensverlies of risico op verlies van job want de helft keert na een burn-out nooit terug naar zijn job. Burn-out herval kost veel geld omdat deze burn-out langer duurt. Lees het verhaal van Gretl.

Algida begeleidt constant succesvol mensen met burn-out problemen die opnieuw aan het werk willen. Vraag je gratis infogesprek.

 

 

🕶 Gratis 13 online testen

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.

Scroll naar boven