Geestelijk moe van je werk

Ben je ’s avonds ook zo geestelijk moe van je werk? Plof je het liefst in de zetel, kijk je naar TV en doe je verder bijna niets meer? Dat betekent dat je batterij lekt. Je loopt als het ware leeg. Je energie vloeit weg omdat je lichaam veel stress ervaart.

Op de zetel met een zak chips

Na een zware werkdag is de verleiding groot dat je met een zak chips in de hand op de zetel ploft. Het kan enorm zalig zijn om gewoon even niets te doen en wat TV te kijken.

Rusten is super belangrijk als je lichamelijk moe bent. Bij geestelijke vermoeidheid daarentegen is het belangrijker dat je dingen doet waar je energie van krijgt.

Je lichaam moe maken door te sporten hoeft daarom geen tegenstrijdigheid te zijn. Ondanks de vermoeidheid met vrienden op café gaan,  kan heel veel energie geven. Net zoals de tuin onderhouden, yoga beoefenen, koken of bidden.

Hoe herken je dat je geestelijk moe van je werk bent ?

  1. Je voelt je leeg
  2. Je bent moe en uitgeput zonder dat daar fysieke of lichamelijke inspanningen tegenover staan
  3. Je weekend is nauwelijks voldoende om opnieuw fit te worden

Wanneer gaat de geestelijke vermoeidheid weg?

Je zal al gemerkt hebben dat je geestelijke vermoeidheid verdwijnt als je even met vakantie gaat of de dagelijkse sleur doorbreekt. We denken dan vaak dat we daarna opnieuw vol frisse moed aan de slag te kunnen gaan.

De teleurstelling is dan ook groot als we merken dat die vermoeidheid binnen een paar dagen op het werk al terug komt. Dit komt omdat we de dieperliggende oorzaak van die vermoeidheid nog altijd bestaat.

Ongezonde stress

De vermoeidheid die je ervaart, is een teken van ongezonde stress. Het beste wat je doet, is net die dieperliggende oorzaak van vermoeidheid achterhalen. Hoe langer je vermoeidheid al aan de gang is, hoe moeilijker het zal zijn om de echte oorzaak te achterhalen.

Om deze reden roepen meer en meer mensen de hulp van een loopbaanbegeleider in die samen met jou op zoek gaat naar waar het mis loopt en wat je kunt doen om je probleem op te lossen.

Het nadeel van ongezonde stress is dat die onderhuids blijft sluimeren. Je stress aanpakken is het beste wat je kunt doen.

dank je Michel van Algida Loopbaanbegeleiding

Geestelijke vermoeidheid aanpakken met extra hulp

Omdat die vermoeidheid doorgaans blijft sluimeren, schakel je best zo rap mogelijk professionele hulp in.

Men gaat kijken hoeveel energie je nog over hebt en onderzoeken wat die oorzaken zijn. Tegelijk wordt er een plan opgesteld om jezelf op het werk opnieuw fitter te voelen.

Omdat die fitheid stap voor stap terugkomt, is de begeleiding gespreid over meerdere weken. Een traject omvat 4 tot 7 uur en kan met loopbaancheques betaald worden. Je betaalt dan voor de eerste 4 uur 40 euro aan VDAB.be

Wie geen loopbaancheque kan aanvragen, betaalt rechtstreeks aan Algida 75 euro per uur.

Geestelijk moe van je werk niet alleen compenseren in privétijd

Loopbaanbegeleiding Antwerpen Algida

Ik hoor vaak dat mensen hun geestelijke vermoeidheid op het werk gaan compenseren met energievolle dingen in hun privé. Dat werkt gedeeltelijk, zegt Michel Piedfort.

Als je voornaamste stressfactor zich op het werk bevindt, dan is het enorm belangrijk dat je het probleem op je werk aanpakt. De stress van je werk kun je camoufleren door te gaan joggen, wandelen of yoga te gaan doen maar de wortel van je probleem roei je hiermee niet uit.

Daarom dat we tijdens loopbaanbegeleiding focussen op de dieperliggende oorzaken van je geestelijke vermoeidheid om zo de kern kunnen aanpakken, behandelen en oplossen.

Scroll naar boven