selectievoorwaarden job

Zoek eerst de belangrijkste selectievoorwaarde voor de job. Stuur daarna pas je cv

Heb je een toffe job gezien, dan wil je wellicht zo snel mogelijk reageren. Je wil bij de eerste zijn want stel je voor dat je anders de job mist.

Wie zijn cv direct toestuurt, weet amper welke selectiecriteria voor het bedrijf doorslaggevend zijn. Daarom raad ik aan om eerst de belangrijkste selectiecriteria uit te zoeken en daarna pas de cv te versturen.

Wat is belangrijkste selectievoorwaarde voor de job?

Het is niet omdat het vereiste diploma bovenaan de selectiecriteria staat dat de studies ook de belangrijkste selectievoorwaarde zijn.

Als je de vacature bekijkt, ga je in gedachten afvinken wat je goed kunt en graag doet. Je gaat de job interpreteren.

Hoeveel tijd per week spendeer je aan elke taak?

Wie de vacatures bekijkt, krijgt meestal een idee van de taakomschrijving maar ziet bijna nooit de verhoudingen tussen de taken.

Zo kan het zijn dat het tofste deel van de job misschien maar 1 uur per week van je tijd vraagt en dat het vervelendste deel van de job eigenlijk 3 dagen per week werk is. Als je dit op voorhand weet, zou je dan echt reageren?

(lees verder onder inschrijvingsformulier)

Bel en vraag

Daarom is het goed dat je op voorhand op onderzoek uit gaat. Telefoneren met de HR of het afdelingshoofd is zeker en vast te overwegen.

Je kunt bijvoorbeeld makkelijk vragen: ik zie jullie leuke job. Die past perfect bij mij. Ik heb echter nog een vraag.

• Wat is voor jullie de allerbelangrijkste selectievoorwaarde?
• Wie zoeken jullie precies?
• Wat is de belangrijkste taak uit de jobomschrijving en hoeveel tijd besteed ik hier aan?

Je voegt er aan toe dat je zoveel over jezelf en je ervaring kunt vertellen dat je op basis van dit telefoongesprek een beknopte cv zult toesturen waarin alleen staat wat belangrijk voor hen is.

Wellicht krijg je in het begin wat weerstand aan de telefoon. Een sollicitant die eerst belt, dat maakt men immers niet vaak mee. Laat je niet afschrikken. Als je uitlegt dat je dankzij het telefoongesprek van 2 minuten een veel gerichtere cv kunt maken en dat jullie beiden daarna veel tijd besparen, krijg je vlot medewerking.

Men verwacht je cv

Het allerbelangrijkste van het telefoongesprek is dat men je cv verwacht. Je krijgt dus al meer aandacht.

Tegelijk kun je in je cv en motivatiebrief die argumenten naar voor brengen waarvan je zeker bent dat men ze belangrijk vindt. Je vergroot zo dus de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Anders solliciteren om teleurstelling te vermijden

Je merkt dat er een evolutie is naar anders solliciteren. Als je cv minder aandacht krijgt dan vroeger, dan ga je er alles aan doen om meteen te kunnen scoren.

Tijdens de loopbaanbegeleiding staan we uitvoerig stil bij de nieuwe trends. Solliciteren is in 10 jaar tijd enorm veranderd en zal nog veranderen tegen 2025.   Met de loopbaanbegeleiding ben je weer helemaal mee en vermijd je dat die nieuwe job een teleurstelling wordt.

 

🕶 Gratis 13 online jobtesten

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.

Scroll naar boven