Zo krijg je meer tijd voor jezelf

Hoe krijg je meer tijd voor jezelf? Door je vrije tijd bewust in te plannen in je agenda. Je behandelt dus je vrije tijd zoals je werktijd door blokken in je agenda speciaal voor je privétijd te voorzien en activiteiten in te plannen. Zo vermijd je dat je privé-tijd gebruikt om te werken.

Plan activiteiten in

Wat veel mensen doen is hun vrije tijd als resttijd zien. Je komt ’s avonds thuis en je doet niets meer. Als je partner vraagt om naar de bioscoop te gaan, dan is het goed maar gewoon in de zetel liggen mag ook. En dat mag.

Beleef meer

vrije tijd

Heb je de indruk dat je leven voorbij gaat zonder leuke herinneringen, dan kun je best activiteiten inplannen zodat je meer positieve ervaringen onthoudt. Van elke dag in de zetel te zitten, bouw je weinig mooie herinneringen op.

Wie naar een feest gaat, een citytrip doet, een lange vakantie neemt of een boswandeling met vrienden doet, praat daar jaren later nog over. Het zijn net die belevenissen die je stof geven om over te vertellen en waardoor jij enthousiasme uitstraalt op het moment dat je het vertelt. Dat geeft je energie en maakt je gelukkig.

Meer tijd voor jezelf door je vrije tijd in je agenda te blokkeren

meer tijd voor jezelf

Tegelijk hoort bij het plannen het vastzetten van je vrije tijd. Dit wil zeggen dat je deze tijd niet inruilt voor werktijd om in te springen voor collega’s omdat je niets anders te doen hebt.

Uiteraard zal de werkgever wat druk zetten om toch te komen werken. Als bedrijfsleider is het zijn job om zijn winkel te laten draaien. Maar als die gevraagde flexibiliteit eigenlijk een structureel probleem inhoudt omdat er bijvoorbeeld te weinig personeel is, dan hou je het systeem door te gaan werken net in stand. De werkgever denkt immers: mijn probleem is voor vandaag of deze week opnieuw opgelost.

Maak een lijst van wat je met vrienden of gezin wil doen

vrije tjid 3

Om het jezelf en je familie makkelijker te maken, kun je een lijst maken met allerlei activiteiten die jullie samen kunnen doen. Overleg ieders wenslijst, bepaal welke activiteiten je gaat doen en plan die tijdig in.

Anders komt deze activiteit in je hoofd te zitten onder: ‘we gaan dat ooit wel eens doen’ of ‘dat is iets voor de vakantie’. Heb je veel buitenactiviteiten die je minder graag doet als het regent, zet dan op die dag een binnenactiviteit en buitenactiviteit.

Boek ook je eigen me-time in

Naast activiteiten met vrienden of familie voorzie je best ook tijd voor jezelf (je me-time). Waar kun jij van genieten zonder dat je hiervoor iemand anders nodig hebt? Je kunt dan perfect doen wat je wil: van lezen, slapen tot een glas bier op een terras of wandeling.

 

Scroll naar boven