Zo doorprikken recruteerders te mooie cv’s of perfecte profielen

Zo doorprikken recruteerders te mooie cv’s of perfecte profielen

Een prima cv en een foute ingesteldheid doen je kansen op aanwerving enorm dalen. Zo doorprikken recruteerders te mooie cv’s of perfecte profielen.

Want ook in cv-land geldt: als het te mooi is om waar te zijn, is het vaak niet waar. Althans dat beweert Partena.

Deugd je houding wel? 5 alarmsignalen bij te mooie cv’s

1. Kandidaten met een zeer mooi verhaal

Recruiters houden er rekening mee dat jouw verhaal alleen maar jouw verhaal is. Is jouw bijdrage aan het bedrijf echt zo groot geweest? Was jij echt zo invloedrijk of zat je niet gewoon mee in het proces?

Sterker nog. Is jouw verhaal echt waar of lieg je? Vermijd daarom dat je trager gaat spreken want dat komt over alsof je heel erg moet nadenken over antwoorden. Hou je handen niet voor je mond, kijk niet te veel weg of naar het plafond en vermijd krabben. Krabben alsof je plotse jeuk hebt, wordt aanzien als een afleidingsmanoeuvre. Ook zweten en rood worden, kan een teken van liegen zijn.

Hoe goed je de leugens probeert te verbergen, je lichaamstaal kan je dus snel verraden.

Heb je echt jeuk, ben je echt zenuwachtig waardoor je rood wordt, vertel dit dan tijdens het gesprek. Zo neem je meteen de twijfel weg dat je iets te verbergen hebt.

2. Kandidaten die zichzelf heel slim vinden

Ook sollicitanten die komen met een houding van ‘we komen dat hier allemaal regelen’, worden best later bedankt.

Het is niet omdat je in een vorige job zeer goed was, dat je succesvol zal zijn in de volgende job.
Succesvol zijn in je job, is meer dan de jobinhoud uitvoeren. Een job goed doen, betekent ook kunnen meedraaien in een structuur van een bedrijf, de klanten aanvoelen en overeenkomen met collega’s en bazen.

3. Kandidaten die negatief zijn over vorige werkervaring

Waarom wil je van job veranderen? Veel kandidaten zeggen dat het niet meer klikte op de werkvloer of met de werkgever. Dit is een zeer begrijpelijk argument. Probeer dit toch te kaderen.

De hand die je voedt, bijt je niet. Niemand wordt verplicht om ergens te werken, ervoor betaald te worden en bij te leren. Het blijft een eigen keuze.

Wie slecht spreekt over anderen, verklapt vooral veel over zichzelf. Niemand wil een roddelaar, iemand die negatief is, een klager of ruziestoker in zijn team.

Zoek daarom de reden van je vertrek in de uitdaging bij het andere bedrijf.

4. Kandidaten die alleen de juiste hard skills hebben

Hard skills kan iedereen, die wil, leren. Soft skills kan je ook stimuleren, maar het blijft een traag proces.

Daarom wordt aangeraden om vooral uit te kijken naar sollicitanten met de juiste soft skills.
Je persoonlijkheid wordt daarom belangrijker in het sollicitatieproces. Wie ben jij? Ben jij een aanvulling voor het team? Hoe kijk je naar dingen?

Als een bedrijf een kandidaat zoekt die probleemoplossend kan denken en vlot communiceert, dan wordt aangeraden te kiezen voor de vlotte communicator omdat je probleemoplossend denken veel sneller kunt aanleren.

5. Kandidaten die niet goed zijn voorbereid

Kandidaten die niet goed voorbereid zijn, vallen het eerste uit de boot.
Een goede voorbereiding is veel meer dan alleen de routebeschrijving op het internet zoeken of de website even bekijken.

Stel daarom veel goede vragen tijdens het sollicitatieproces. Zo zorg je er voor dat het geen monoloog of ondervraging wordt en dat het gesprek ook voor jou een selectie is. Je mag gerust bij een werkgever buiten gaan met de gedachte: ik ben blij dat ik dit gesprek gehad heb want ik weet nu zeker dat ik hier niet wil werken.

Scroll naar top