levenswiel

Zie met het levenswiel meteen waar je loopbaan beter kan

Voel je je ongelukkig maar kun je niet goed duiden hoe dit precies komt, dan kan het levenswiel je goed op weg helpen.

In dit levenswiel hebben we belangrijke factoren met betrekking tot werkgeluk en privégeluk gezet. In dit voorbeeld zie je in de blauwe lijn hoe iemand zich vandaag voelt. De oranje buitenste lijn is hoe deze persoon zich wil gaan voelen.

Hoe groter de afstand tussen de oranje lijn en de blauwe lijn, hoe ongelukkiger je bent op dat vlak. Eigenlijk stel je best een plan van aanpak op om die blauwe lijn zo dicht mogelijk bij die oranje lijn te brengen, zegt Michel Piedfort van Algida. De verdienste van het levenswiel is dat je op een heel makkelijke manier op basis van op voorhand vastgelegde parameters al een idee krijgt waarom je je slecht voelt in je job.

Je merkt in dit voorbeeld dat erop veel vlakken werk aan de winkel is. Het levenswiel is ingevuld door iemand die veel overuren doet en zijn job beu is. Nadat hij het levenswiel invulde, kon hij duidelijker vertellen wat hij in zijn job mist. Hij begreep daarna ook wat hij kon doen om zijn werk-privébalans te verbeteren. Omdat hij net zoveel werkt, kan hij amper tijd geven aan sport en ontspanning.

Levenswiel criteria

In het levenswiel vind je zowel criteria die je geluk op het werk als in het privé-leven beïnvloeden. Vandaar dat er zowel woorden bij staan die verwijzen naar je familie en hobby's als naar het werk.

Alles hangt ook met elkaar samen. Zo kan het zijn dat je ongelukkig bent in je gezin omdat je te veel uren werkt. Het einde van een relatie kan ook je prestaties op het werk beïnvloeden bijvoorbeeld.

1. arbeidsvoorwaarden: ben je tevreden voorwaarden van je werk: werkuren, extra legale voordelen etc
2. arbeidsorganisatie: waar staat je werkgever voor, welke waarden en cultuur heeft hij
3. arbeidsverhoudingen: hoe zijn de relaties tussen jou en je werkgever, tussen jou en de collega's
4. arbeidsinhoud: hoe evalueer jij de jobinhoud
5. arbeidsomstandigheden: hoe tevreden ben je met je kantoor, airco, geluidsoverlast op het werk, etc
6. werk-privébalans
7. professionele ontwikkeling: leer je voldoende dingen bij in je job, mag je opleidingen volgen, etc
8. financiën
9. persoonlijke groei
10. relatie
11. kinderen
12. familie
13. vrienden
14. wonen, omgeving
15. ontspanning, rust
16. hobby
17. beweging & sport

Maak je eigen levenswiel

Je kunt je eigen levenswiel maken door het niet ingevulde levenswiel hieronder af te drukken. Je neemt daarna een rode en groene pen en je geeft elk criterium (arbeidsvoorwaarden, arbeidsorganisatie, …) punten van 0 tot 9 waarbij 0 staat voor helemaal niet tevreden mee en 9 staat voor super tevreden.

Met de rode pen duid je het heden aan. Met de groene pen duid je de gewenste situatie weer. Je verbindt daarna de punten per kleur zoals in het voorbeeld hierboven.

Je vindt een nieuw levenswiel onder het blauwe blok.

Hoe kan loopbaanbegeleiding je helpen?

Het levenswiel is het vertrekpunt van de loopbaanbegeleiding. Het helpt je om beter te verwoorden waarover je tijdens de loopbaanbegeleiding wil nadenken en welk resultaat je wil bekomen.

Zo kan het zijn dat jouw loopbaanvraag wordt: ik wil in de toekomst uitkijken naar een job met een betere worklife balans waarbij ik meer verantwoordelijkheid krijg en in een toffere werksfeer terecht kom.

Krijg gratis loopbaantips

Geef je voornaam en e-mailadres in. Je ontvangt de eerste tips in 10 minuten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

levenswiel om af te drukken

Druk deze pagina af en maak je eigen levenswiel

Is het verschil op je werk zeer groot tussen je huidige situatie en gewenste situatie, dan zal loopbaanbegeleiding je echt veel helpen.

We kijken dan naar wat er anders kan en hoe je dit kunt bereiken.

Vraag vandaag nog je gratis gesprek of bel Michel op 0486 329 020

Werken aan je loopbaan

Scroll naar top