stress behandelen

Werkstress behandelen makkelijker dan andere stressvormen

Werkstress is makkelijker te behandelen dan stress als gevolg van een ziekte of einde relatie omdat je er zelf iets aan kunt doen.

Heel vaak is werkstress het gevolg van softskills die men onvoldoende toepast of waarvan men zich onvoldoende bewust is. Daarom is werkstress makkelijker te behandelen dan stress als gevolg van een ziekte of einde relatie.

Als leidinggevende of HR kun je medewerkers daarom enorm helpen met het verminderen van hun werkstress als je weet wie stress ervaart en waarom? Werknemers onderschatten hun stressniveau maar hebben vaak geen flauw idee van de onderliggende oorzaken.

Stress behandelen door efficiënter werken

Een medewerker kan heel vlijtig op zijn klavier zitten typen maar werkt hij wel efficiënt? Vaak merk je als leidinggevende pas dat dingen anders kunnen door er eens naar te gaan kijken of dingen te gaan vragen. In onze HR-software die werkstress aanpakt, zijn daarom parameters opgenomen die minder efficiënt werken opsporen.

Stress als gevolg van mindere communicatie tussen leidinggevende en medewerker

Hoe worden dingen gezegd of gevraagd? Ook dat kan stress geven. Medewerkers aanmoedigen om assertiever te zijn, kan heel wat minder goede communicatie verhinderen. De communicatie is meestal vanuit de zender goed bedoeld maar komt bij de ontvanger totaal anders binnen. Via enkele eenvoudige technieken kun je beide partijen hiervan bewust maken waardoor werkstress als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Stress door te hoge eisen aan jezelf op te leggen

Werknemers werken vaak te hard en leggen hierdoor de lat voor zichzelf te hoog. Hun baas vraagt hier niet altijd om. Zij denken echter dat hard werken, overuren doen, je uiterste best doen moet. Ook hier kun je als leidinggevende of HR de verwachtingen van medewerkers bijstellen. Met onze HR-software die werkstress aanpakt, krijg je meer inzicht.

Stress omdat werknemers alles zelf wil doen of geen prioriteiten stellen

Wat maakt het voor velen zo moeilijk om prioriteiten te stellen? Ook hier bestaan zeer eenvoudige oefeningen voor die werknemers doen inzien dat hun werkstress enorm verlaagt als zij hun werk anders leren aanpakken.

Stress omdat je niet kunt/wil stoppen met werken

Op tijd pauze nemen of afstand nemen van het werk, ook daar kun je als HR medewerkers enorm bij helpen. Het werk is nooit gedaan. Waar eindigt het werk voor vandaag en wanneer klap je die laptop toe? Wanneer heb je genoeg gewerkt?

Als 80 procent van het resultaat behaald wordt door 20 procent van de inspanningen (Pareto principe) dan merk je meteen dat de boog niet altijd gespannen hoeft te staan. Want om dat klein beetje meer te halen, moet je in verhouding enorm veel extra inspanningen doen. Denk even terug aan je examentijd. Als je 10 uur nodig had om een cursus te blokken om een voldoende te halen, dan had je wellicht 15 studie-uren nodig om naar 60 procent te gaan en 25 studie-uren voor onderscheiding.

De baas, de klant, het computersysteem, … is niet de oorzaak van de stress

De makkelijkste manier om een zondebok voor de stress aan te duiden, is de oorzaak van de stress bij iets of iemand anders leggen.

De kans bestaat dat die externe situatie gedeeltelijk instaat voor de stressbron. Als HR kun je medewerkers enorm helpen om hun werkstress te verlagen door naar hun achterliggende gevoel te peilen. Welk gevoel krijgen je medewerker? Wat maakt dat je zij zich in een bepaalde zo gespannen voelen?

Door naar de gevoelens te peilen, ga je merken dat het vaak niet de baas, de klant of het computersysteem is maar dat de echte oorzaak net iets dieper ligt. Als je als HR, leidinggevende of medewerker dit ontdekt, wordt werkstress aanpakken, zeer haalbaar en meetbaar. Via mijn HR-software ga je dan op zeer korte tijd die ervaren werkstress enorm zien afnemen. Ik help jou hier graag bij.

Werkstress is anders dan stress als gevolg van ziekte of relaties

Wie stress ervaart als gevolg van een ziekte of relaties, komt vaak in een andere situatie terecht. Je kunt in deze situaties vaak alleen maar ondergaan of accepteren. Als je partner de relatie wil beëindigen, dan heb je daar als tegenpartij nog weinig invloed op.

Ook wie door ernstige ziekte spanningen ervaart uit schrik voor de resultaten van de testen, is vaak overgeleverd aan de goede zorgen van de wetenschap.

🕶 Gratis 13 online jobtesten

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.

Scroll naar boven