burnout preventie plan

Werk aan je burn-outpreventieplan met deze stappen

Burn-out is het gevolg van langdurig opgekropte irritaties. Je kunt zelf aan burnout-preventie doen door in je eigen burn-outpreventieplan:

  1. de frequentie van de ergernissen te verlagen. In plaats van 3 uur per dag bouw je de ergernissen af naar 2,5 uur tot 0 uur.
  2. te leren hoe je ergernissen kunt uiten. Heel veel mensen komen opgedraaid van hun werk thuis en uiten hun ergernissen aan hun partner of vrienden. Het uiten op zich is al goed maar je omgeving kan de situatie niet veranderen. Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf een manier vindt om de ergernissen te uiten tegenover de juiste persoon. Meestal komt dit neer om dit op een niet verwijtende manier te doen. Begeleiding helpt je hierbij.
  3. het aantal ergernissen te verlagen. Word jezelf bewust van je ergernissen en breng ze in kaart.
  4. De signalen van lichamelijke uitputting sneller te herkennen. Bekijk daarom de 70 parameters van werkstress.

Let bij je burn-outpreventieplan op

Er zijn heel wat misverstanden over een goede burn-outpreventie. Hierdoor krijgen heel wat mensen niet altijd de juiste technieken of tips mee om herval te voorkomen. Enkele van de meest gehoorde misverstanden zijn:

  1. Het is een energiestoornis. Dat klopt maar het gevaar bestaat dat je bij de behandeling de focus legt op dingen waar je energie van krijgt. In de definitie van langdurig opgekropte irritatie ligt de nadruk dan ook op het voorkomen en wegwerken van de irritaties
  2. Burnout overvalt je. Burn-out komt over als een plots gegeven maar dit is het zeker niet. Uiteindelijk heeft men zijn lichaam langdurig uitgeput maar heeft men dit niet gemerkt. Je voelt de nuance niet tussen ik ben moe en mijn lichaam is moe. Leer daarom de parameters van lichamelijke uitputting voor jezelf goed kennen.
  3. De nadruk leggen op balans. Heel veel mensen gaan na hun burn-out dagelijks wandelen, wekelijks yoga doen of starten met mindfulness. Dit is alles inderdaad goed omdat je tijd maakt voor jezelf, omdat je buiten bent, omdat je focust op je ademhaling en hierdoor even niet aan andere dingen denkt. Maar als je irritatie op het werk ligt, dan helpt dat yogamatje echt niet. Elke keer als je op het werk komt, voel je die irritatie opnieuw. Leer daarom je irritaties te uiten naar de juiste persoon of er anders mee om te gaan.
  4. Je neerleggen bij de diagnose: het is mijn perfectionisme, mijn hsp,  mijn ‘ik kan geen neen zeggen’, ‘ik wil alles tot in de puntjes doen’. Je gaat best een stap verder. De diagnose op zich is een excuus. Ga van van excuus naar het leermoment. Dat is persoonlijke groei en burn-outpreventie.

Stel je burnoutpreventieplan op onder begeleiding

Je kunt hulp krijgen bij het opstellen van je burnoutpreventieplan. We gaan dan onder andere kijken naar je valkuilen en hoe je deze kunt vermijden. Tegelijk wordt er gekeken naar communicatietechnieken en het herkennen van lichamelijke uitputting.

De begeleiding kan met loopbaancheques van de Vlaamse overheid. Dit wil zeggen dat je 4 uur persoonlijke begeleiding krijgt voor amper €10/uur. De loopbaancheque kun je alleen aanvragen op VDAB.be/loopbaanbegeleiding 

Tussen de aanvraag van de loopbaancheque en ontvangst zitten 7 tot 10 dagen. Opgelet: de mails van VDAB komen meestal in je spambox terecht. Bel of mail ons voor meer info, Je kunt de eerste afspraak al vastleggen van zodra je de cheque aangevraagd hebt.

Stel hieronder je vraag of verwittig ons

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.
Scroll naar top