Op controle bij de arts ivm burn-out

Wanneer van ziekenkas gegooid bij burn-out

Het komt meer en meer voor. Mensen in burn-out worden voor een gesprek bij de adviserend geneesheer van de ziekenkas uitgenodigd en vervolgens van de ziekenkas gegooid.

De paniek slaat toe want men is zijn uitkering kwijt en terugkeren naar de oude job ziet men vaak nog niet zitten. Bovendien is het best mogelijk dat de huisarts nog wel ziekte blijft schrijven.

Ben jij wel ziek genoeg….?

Bij burn-out zijn er verschillende artsen. Je hebt je huisarts, de bedrijfsarts en de adviserend geneesheer van het ziekenfonds. Ze bekijken je allemaal vanuit een andere invalshoek. Zo oordeelt de adviserend geneesheer vooral vanuit: ben jij ziek genoeg om nog geld van het ziekenfonds te blijven krijgen.

Tegelijk kom jij voor een arts, een dokter die vooral naar lichamelijke klachten kijkt. Met het geestelijke aspect wordt geen of minder rekening gehouden.

Ik begrijp je maar niet op kosten van het ziekenfonds

"Als de dokter dan vooral hoort dat je in burn-out zit omdat de werkdruk hoog is of omdat je te weinig waardering krijgt, dan oordeelt men vaker: ik begrijp dat, ik vind dat heel erg voor jou maar daar blijven wij als ziekenfonds niet voor betalen", zegt Michel Piedfort, burn-out coach bij Algida.

"Het oordeel is dat je dan beter een andere job gaat zoeken zodat je deze vervelende situaties kunt vermijden."

burn-outcoach Michel Piedfort Algida loopbaanbegeleiding

Wanneer van de ziekenkas gegooid bij burn-out

"Wie door burn-out bij de adviserend geneesheer van het ziekenfonds komt, blijft vaak hameren over de werkdruk, het gebrek aan respect, de vervelende baas, … Dit zijn géén redenen om op te ziekenkas te blijven", verduidelijkt Piedfort.

Waarom mocht je dan in het begin wél op ziekenkas en na verloop van tijd niet meer? Omdat het herstelproces van burn-out in fases verloopt. In het begin staat rusten centraal, daarna komt je zelfzorg en je privé opnieuw in orde brengen. In de laatste fase komt de werkhervatting na burn-out. Maar je dient wél ooit aan die werkhervatting te beginnen.

Vandaar dat de knoop doorhakken: blijven of veranderen én hoe ga ik anders werken in de toekomst om minder stress te ervaren een eerste stap is.

Wat als je toch van de ziekenkas gegooid wordt door burn-out?

In dat geval verlies je de ziekte-uitkering zelfs al heb je nog wel een ziektebriefje van de huisarts. Omdat je ook geen salaris hebt omdat je niet werkt, kun je zonder inkomen vallen als je niet de nodige maatregelen neemt.

Dit kun je doen om de kans op verlies van ziekte-uitkering te verkleinen

  1. Benadruk je lichamelijke klachten. Leer daarom alle symptomen die met burn-out te maken hebben en hou de evolutie bij. Wij hebben een lijst.
  2. De adviserend geneesheer gaat vooral op zoek naar hoe jij aan jezelf aan het werken bent om burn-out te voorkomen. Toon daarom aan dat je bijvoorbeeld naar een psycholoog gaat of loopbaanbegeleiding volgt. Algida kan je die online begeleiding geven. We kunnen zo zelfs deze gesprekken samen voorbereiden.

Wil je hier graag meer informatie over of de gesprekken met een coach voorbereiden, contacteer me dan.

We bieden 3 manieren van hulp

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.

🕶 Gratis 13 online testen

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.

Scroll naar boven