Wanneer loopbaanbegeleiding volgen

Als deze 5 zaken op je werk voorkomen, kun je best loopbaanbegeleiding volgen omdat zonder externe hulp de kans groot is dat je probleem verergert:

1. je hebt een probleem op je werk of met je werk
2. je krijgt dit niet opgelost
3. het probleem sleept aan in de tijd
4. je krijgt fysieke klachten: je ligt er al eens wakker van
5. je wil iets aan de situatie doen

1. Je hebt een probleem op het werk of met je werk

Je voelt je op je werk niet meer goed om eender welke reden. De oorzaak kan liggen bij de jobinhoud, je baas, de cultuur van het bedrijf of je weet het niet.

2. Je krijgt het probleem niet opgelost

Je hebt eerst bij jezelf liggen denken hoe je dit probleem best kunt aanpakken of in je directe omgeving advies gevraagd. Dit brengt niet het verhoopte resultaat.

Dit is het moment om externe hulp te overwegen. Praat eens met een professional, een loopbaanbegeleider die zich gespecialiseerd heeft in het behandelen van werkgerelateerde problemen.

De loopbaanbegeleider zal je helpen inzicht te krijgen in je problemen, deze te kaderen zodat jullie samen naar een oplossing kunnen zoeken. Omdat jullie meerdere keren samen komen, is er opvolging en kun je dingen op je werk beginnen uittesten.

3. Het probleem sleept aan in de tijd

Hoe langer het probleem duurt, hoe groter de kans dat het vanzelf niet meer opgelost geraakt. Het probleem wordt meer dan een klein niemendalletje.

4. Je krijgt fysieke klachten

Door de problemen op je werk krijg je klachten zoals spierpijn, buikpijn, nekpijn, hoofdpijn of je gaat piekeren. Je ligt 's nachts al eens wakker van je werk, je krijgt een slecht humeur en je begint tegen je zin naar je werk te gaan.

Dit zijn signalen van stress. Je lichaam geeft aan dat het probleem je meer raakt dan je zou willen. Je blijft er onbewust mee bezig. Je ervaart dat die klachten niet zo maar verdwijnen. Gaan werken begint pijn te doen.

Ben je nog niet overtuigd dat je klachten van de stress op het werk komen, doe dan eens de gratis stresstest.

5. Je wil het probleem oplossen

In plaats van het probleem op je werk verder te negeren, wil je er daadwerkelijk iets aan doen. Je wil er van af zodat je opnieuw goedgezind en met volle teugen van het werk en leven kunt genieten.

Starten met loopbaanbegeleiding

ongelukkig in job ondanks jobinhoud OK

De overheid voorziet een gesubsidieerde persoonlijke begeleiding van mensen die problemen met hun werk of op hun werk ondervinden in de vorm van loopbaanbegeleiding. Je krijgt dan 4 uur persoonlijke begeleiding gespreid in 3 sessies (twee sessies van anderhalf uur en een sessie van één uur).

Je betaalt deze loopbaanbegeleiding met de loopbaancheque die je alleen bij VDAB kunt bestellen. De cheque kost 40 euro voor 4 uur. Je stort dit bedrag op het rekeningnummer van VDAB. Na registratie van je betaling, krijg je een document toegestuurd van VDAB dat je overhandigt aan je loopbaanbegeleider.

Iedere werknemer, mensen op ziekenkas die nog een werknemersovereenkomst hebben en zelfstandigen kunnen van deze spotgoedkope begeleiding gebruik maken op voorwaarde dat men in Vlaanderen woont en minstens 7 jaar werkervaring heeft. Je krijgt om de zes jaar recht op maximum 7 uur loopbaanbegeleiding.

Iedereen heeft voor de start recht op een gratis infosessie waar uitgelegd wordt, wat loopbaanbegeleiding is en wat dit concreet voor jou kan doen. Afhankelijk van de problematiek die je ervaart, zal het traject van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Wil je meer info, bel Michel Piedfort op 0486 329 020 of mail

Scroll naar top