loopbaanbegeleiding borgerhout

Waarom is wandelen goed tegen stress

De beste manier om minder werkstress te ervaren is wandelen in de natuur. Wandelen tegen stress is beter dan joggen, naar de fitness gaan of gaan winkelen. Eén van de verklaringen is dat je alle zintuigen inzet: je ruikt de bomen, je voelt de wind op je gezicht, je hoort de vogels en je ziet het groen.

Als je wandelt, gaat er immers meer zuurstof naar je hoofd, waardoor je hersenen nieuwe verbindingen maken. Tijdens een wandeling maakt het lichaam het gelukshormoon serotine aan. Je produceert dit wanneer je mooie dingen ziet of beweegt. Net dit hormoon serotine heb je nodig om de stresshormonen cortisol en adrenaline uit je lijf te jagen.

De rol van stresshormonen

Wanneer we stress ervaren, zegt ons lichaam dat we alert moeten zijn. Er is gevaar. Zullen we vechten, vluchten of bevriezen. In deze situatie produceert het lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol. Wanneer we echter constant stress ervaren, dan raken we uitgeput.

Na de stresspiek moeten we kunnen ontstressen. De spanning moet er af. Wandelen blijkt nu meer en meer een van de beste manier te zijn om dat te doen.

Wandelen is onthaasten

Wandelen helpt je onthaasten. Je kunt ook wel fietsen of hardlopen, maar wandelen vertraagt.
Bij wandelen gaat het niet om de afstand, de snelheid, het presteren. Het gaat om even los te laten wat er allemaal moet, en in het moment zijn.

Daarom is het zo belangrijk dat je tijdens het wandelen oog krijgt voor wat er rondom jou gebeurt.

Minder negatieve gedachten als men wandelt in het groen

Uit een onderzoek van de Stanford University blijkt bovendien dat je negatieve gedachtes significant verminderen als je een wandeling in de natuur maakt.

Tijdens de onderzoek werden er 38 mensen op pad gestuurd. Negentien mensen liepen anderhalf uur rond in een drukke stad in Californië terwijl de andere helft een wandeling in een omgeving met veel groen maakte.

Na de wandeling werd de hersenenactiviteit gemeten. Wat bleek? De groep mensen die in de natuur rondliep, had minder negatieve gedachtes in hun hoofd dan de mensen die in de stad liepen.

Minder werkstress door te wandelen in Antwerpen

Loopbaanbegeleider Michel Piedfort wandelt tijdens zijn sessies door de parken van de stad. Hij is vooral te vinden in Park Spoor Noord en het Stadspark.

Tijdens de wandelsessies is het vooral de bedoeling om tot rust te komen en inzichten te krijgen.

Wandelen als loopbaanbegeleiding

Het heilzame effect van wandelen merkt loopbaanbegeleider Michel Piedfort ook tijdens zijn wandelsessies. Meer en meer mensen vragen naar loopbaanbegeleiding in combinatie met een wandelsessie. Mensen worden rustiger en kunnen alles makkelijker op een rij zetten. Daarna wordt het voor hen veel eenvoudiger om beslissingen te nemen en knopen door te hakken.

Het praat voor veel mensen gewoon makkelijker. Het geeft ook de rust om stil te staan bij de dingen rondom jou. Mensen voelen zich tijdens de coronaperiode ook veiliger omdat men naast elkaar wandelt en buiten is.
Wandelen met een wandelcoach is een super goede motivator. Je krijgt een klankbord naast jou. Tegelijk ga je voor jezelf een engagement aan. Je zet in je agenda dat je op dag X samen met iemand iets doet om je beter te voelen. Die gedachte helpt echt om je er achter te zetten.

Wandelcoaching bij loopbaanbegeleiding kan gaan over:
• Minder werkstress ervaren
• Positiever in het leven staan
• Je jobmogelijkheden verkennen
• Een betere balans vinden tussen werk- en privé
• Kortom alles om je werkgeluk opnieuw te vinden.

 

Wandelen tegen stress in Antwerpen: praktische informatie

Loopbaanbegeleiding Antwerpen Algida

Wil je zelf wandelen en je stress verlagen? Dat kan samen met je loopbaanbegeleider Michel Piedfort

• Waar: Stadspark centrum Antwerpen of Park Spoor Noord
• Wanneer: telkens 1 uur in functie van je agenda. Dit kan overdag en ’s avonds. We wandelen alleen als het buiten nog licht is. We spreken af ter plaatse.
• De prijs met loopbaancheques van VDAB bedraagt 10 euro per uur. De eerste loopbaancheque geeft recht op 4 uur begeleiding. Je bestelt en betaalt de cheque rechtstreeks aan VDAB. Er zijn 4 sessies van 1 uur.
• Wie geen beroep kan doen op loopbaancheques van VDAB betaalt 75 euro per uur.

Scroll naar top