Terugkeercoach nachtmerrie voor burn-out patiënten

Terugkeercoach nachtmerrie voor burn-out patiënten

Wie langdurig ziek is, moet weldra naar de terugkeercoach. Pardon, Moeten? Ja, moeten. Want wie tegenwerkt, verliest een deel van zijn uitkering. En je werkgever krijgt er nog een boete bovenop. Deze uitnodiging zal voor velen enorm veel stress veroorzaken en dus een nachtmerrie worden. Dat zegt Michel Piedfort van Algida Loopbaanbegeleiding

De terugkeercoaches zijn dus allesbehalve vrijblijvend.  Ook al doen de artikels in de pers uitschijnen dat het om een zacht beleid gaat, het zal helaas niet zacht zijn. Zeker niet voor wie psychisch ziek is. (lees verder onder de afbeelding)

Sancties

De terugkeercoach zal je verplichten om sneller beslissingen te nemen. Wil jij nog terug naar je oude job of niet? De gevolgen van deze beslissing zijn voor jezelf en niet meer voor de overheid.

  1. Je krijgt 2,5% minder uitkering als je onvoldoende meewerkt of weigert naar een afspraak te komen.
  2. Werkgevers met meer langdurig zieken dan gemiddeld, moeten 2,5% meer werkgeversbijdragen betalen.
  3. Wie terugkeert naar zijn oude werkgever, stapt in een re-integratietraject. Het resultaat van dit traject kan alsnog ontslag zijn zonder opzegperiode of opzegvergoeding. Voel je de druk op de werknemer al toenemen om aan de verwachtingen te voldoen?

De tijd tikt in het nadeel van de patiënt

Helaas tikt de tijd in het nadeel van de patiënt. Uit statistieken blijkt immers dat de helft van de langdurig psychisch zieken nooit naar zijn oude job terugkeert van zodra men 3 maanden ziek is. Dit cijfer loopt op tot 80% van zodra men 6 maanden afwezig is.

Wat kun jij doen als je langdurig ziek bent?

  1. Informeer je tijdig. Wacht niet tot je voor een gesprek uitgenodigd wordt. Als je weet dat na 3 maanden de helft van de langdurig zieken niet meer naar de werkvloer terugkeert, dan wacht je best niet tot de derde maand ziekte. Ook al is het moeilijk, begin al tegen het einde van de eerste maand een loopbaanbegeleider te zoeken zodat je de eerste sessie gestart bent tegen het einde van de derde maand. Zo kun je tenminste al vertellen dat je ergens een traject loopbaanbegeleiding volgt om je probleem aan te pakken.
  2. Bereid je goed voor op het eerste gesprek met de terugkeercoach. Je kunt dit doen met loopbaanbegeleiding en de loopbaancheque waarbij je 4 uur persoonlijke begeleiding krijgt voor €10/uur. Je leert dan de structuur van die gesprekken kennen zodat je de bedoeling van alle vragen beter kunt inschatten en minder stress ervaart.
  3. Denk op voorhand na wat je wil voor de rest van je professioneel leven.
  4. Leer dingen anders verwoorden. Hoe meer verwijten je naar de werkgever maakt, hoe rapper de terugkeercoach tot het besluit komt dat je niet meer zult kunnen functioneren en dat jij best ontslag neemt. Daarom is het belangrijk dat je oefent om dingen anders te zeggen. Loopbaanbegeleiding is hierbij een zeer goede hulp.

Wie betaalt de terugkeercoach?

De terugkeercoach werkt in opdracht van het ziekenfonds en wordt betaald door het ziekenfonds. De ziekenfondsen krijgen hun geld van de overheid. De terugkeercoach is dus wellicht niet neutraal.

Tegelijk word jij ook opgevolgd door de adviserend geneesheer van het ziekenfonds die bepaalt of jij nog recht hebt op een ziekte-uitkering.

360 miljoen besparing

Vandaag zijn er 500.000 langdurig zieken. De overheid schat dat 10% van die mensen onterecht langdurig afwezig is. De helft van deze mensen zou op eigen kracht ander werk vinden. De andere helft heeft een extra duw in de rug nodig.

Een snelle berekening leert dat deze operatie jaarlijks al 360 miljoen euro opbrengt: 25.000 langdurig zieken * €1.200 ziekte-uitkering per maand. In een tijd waar de overheid de coronacrisis moet bezweren, lijkt dit een quick win voor de overheid.

 

Stel hier je vraag over terugkeercoaches of voorbereiding van je gesprek

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.
Scroll naar top