terug aan het werk na burn-out

Terug aan het werk na burn-out. Vanaf wanneer?

Je kunt terug aan het werk na burn-out als je rekening houdt met onderstaande tips van loopbaanbegeleider Michel Piedfort van Algida.be.

Heel veel mensen in burn-out willen zo snel mogelijk opnieuw aan de slag terwijl hun huisarts of psycholoog willen dat je nog langer thuis blijft.

Wil je terug naar je oude job?

Bij opnieuw aan het werk denken we vaak aan terugkeren naar hetzelfde bedrijf, dezelfde functie met dezelfde leidinggevende. Wil je dit wel?

Een burn-out doorstaan, wordt door veel mensen als een tweede kans omschreven, het begin van je tweede leven of een wedergeboorte. Na je burn-out ga je anders leven (agalev). Als je anders gaat leven, dan hoort daar meestal ook anders gaan werken bij. Ik noem dit Agawer, zegt loopbaanbegeleider Michel Piedfort.

Wie niet naar zijn oude job terugkeert, zal via de loopbaanbegeleiding ontdekken welke job beter bij zijn persoonlijkheid, ervaring of interesses aansluiten. Zelfs wie totaal niet weet welke richting hij uit wil, krijgt dankzij begeleiding al snel een vaag idee en zal tegen het einde van de begeleiding dit idee kunnen benoemen in een functie. Bij deze functie komen dan ook bedrijven en adressen te staan.

Wanneer terug aan het werk na burn-out?

Als men bij zijn huidige werkgever wil blijven, wordt er gekeken naar hoe men kan opstarten en wat er veranderd is, verduidelijkt Piedfort. Zo maar terugkeren naar je job net zoals je terugkeert na een griep is geen goed idee.

In de praktijk blijkt trouwens dat de kans op herval enorm groot is als er niets veranderd is. Daarom dat er bij de werkhervatting veel aandacht gaat naar het bekijken van deze veranderingen.

a. Wat verandert er in je job?

Is je burn-out werkgerelateerd, dan is het heel belangrijk dat je achterhaalt hoe dit alles is kunnen gebeuren. Ook hier helpt loopbaanbegeleiding jou enorm bij het benoemen van die valkuilen en je technieken te geven hoe je deze valkuilen vermijdt.

b. Gesprek met leidinggevende

Een gesprek met de personeelsverantwoordelijke en leidinggevende is enorm belangrijk. Hoe gaan jullie in de toekomst samenwerken? Wat lukt en wat zal niet meer lukken op korte of lange termijn? Tijdens de loopbaanbegeleiding wordt dit voorbereid. Dit gesprek mag niet beperkt blijven tot: welkom terug, daar is je bureau en begin er maar aan.

c. Kun je starten in een prikkelarme en stressvrije omgeving?

In principe zal je in het begin vooral werk doen dat geen stress geeft en geen deadlines stelt. Moeten je takenpakket en werkomstandigheden tijdelijk aangepast worden? Hoe ziet jouw job er dan uit? Als je op voorhand niet weet wat je bij terugkeer naar je werk precies gaat doen, dan ervaar je vanaf dag 1 al extra stress. Dat kan de bedoeling niet zijn.

d. Wat verandert er in je hoofd?

Ben je in staat om te benoemen hoe je in je burn-out terecht ben gekomen? Welke persoonlijke groei heb je doorgemaakt? Kun je bijvoorbeeld makkelijker neen zeggen of je grenzen stellen?

e. Energiecheck

Als je je energieniveau vergelijkt met een periode op een moment dat alles nog goed zat en nu, waar sta jij nu dan. Ervaar je dezelfde energie of meer, dan kun je aan de slag.

f. Klachtenvrij hoeft niet

Je hoeft niet klachtenvrij te zijn om terug aan de slag te gaan. Het kan zijn dat je nog een aantal lichamelijke of psychische klachten ervaart. Hou er ook rekening mee dat je jezelf onzeker kunt voelen na een lange afwezigheid.

Terug aan het werk na burn-out met loopbaanbegeleiding

Een coach inschakelen waarmee je de werkhervatting na burn-out voorbereid of op een rijtje zet is noodzakelijk, besluit Piedfort.

Na je burn-out ga je echt anders leven en anders werken. Daar begin je best aan na een grondige voorbereiding om de slaagkansen te vergroten.

Bij loopbaanbegeleiding wordt concreet wat jij van job wil. Je leert die droomjob benoemen, je krijgt technieken voor die job in handen om die valkuilen te omzeilen en we kijken samen welke bedrijven voor jou in aanmerking komen.

Je hebt bovendien recht op loopbaanbegeleiding na burn-out aan voordeeltarief dankzij de financiële tussenkomst van de Vlaamse overheid via het systeem van de loopbaancheque.

Omdat Algida is aangesloten bij erkende coachingcentra, kunnen zij deze loopbaancheque aanvaarden. Hierdoor is je eigen bijdrage beperkt tot €10 per uur. Het zou dan ook te gek zijn om deze kans te laten liggen.

Voor meer info, contacteer ons via mail of telefoon op 0486 329 020

Scroll naar top