Selecteer een pagina

Eerlijkheid tijdens sollicitatie Oppassen geblazen 

 

Sollicitatiegesprek. Als je dit antwoord geeft,verknal je het meteen

Iedereen vertelt je constant om tijdens een sollicitatiegsprek eerlijk en authentiek te zijn. Zo vergroot je je kansen op een toffe job. Maar is dat wel zo? Denkt je toekomstige werkgever dan niet snel…. Laten we de volgende maar nemen? Ja, dat kan. 

Een mooi voorbeeld is het antwoord op onderstaande vraag.

 

Waarom wil je bij ons komen werken?

Is jouw antwoord: Ik voel me op dit moment niet gelukkig meer in mijn huidige job. Ik heb geen uitdagingen meer, er is geen sfeer meer tussen de collega’s en ga tegen mijn zin werken. Ik hoop dat dat hier beter is.

Of is je antwoord: Ik ben een gedreven persoon, ik werk graag samen met mijn collega’s naar een doel toe, om de klant ten dienste te staan en om zo kwaliteit te kunnen leveren. Dit te kunnen doen binnen een bedrijf dat vernieuwend werkt, zou mij enorm motiveren en dat is waarom deze vacature mij zo aansprak.

Het tweede antwoord komt veel sterker over dan het eerste. De werkgever denkt zeker… laten we de tweede kandidaat maar nemen.

 

Solliciteren = jezelf verkopen. Denk daarom goed na over wat je vertelt

En zo merk je al snel dat jouw eerlijkheid je niet altijd die droomjob oplevert.
Het bedrijf wil vooral horen waarom het voor hen belangrijk is om jou aan te werven.

Het eerste antwoord scoort minder goed omdat het komt vanuit een afwijzing van de huidige situatie. De situatie is heel herkenbaar en de reactie is wellicht de eerlijkste van de twee.

Maar je reactie geeft vooral aan wat je niet wil en is dus een negatieve sollicitatie. Potentiële werkgevers pikken hier ook je frustratie op, je negativiteit jegens je huidige werkgever en deze negativiteit kan ook op hen afstralen en dus jouw sollicitatie negatief beïnvloeden.

Wat zoek je?

Het tweede antwoord geeft aan waar je naar op zoek bent. Het geeft aan welke van jouw capaciteiten je graag gebruikt en ook terug vindt in de vacature.

Je zet ook in de verf wat je belangrijk vindt in een werkomgeving en dat je dat ook terug gevonden hebt binnen het bedrijf.

Je solliciteert voor wat je wel wil en dit is bijgevolg een positieve sollicitatie.

Jouw motivatie en positieve ingesteldheid stralen ook af op je interviewer, die bijgevolg sneller geneigd is om een positief oordeel te vellen.

 

Vertel jij onbewust negatieve verhalen?

Een goede loopbaanbegeleider hoort hoe jij spontaan dingen vertelt en zal je er op wijzen telkens als je negatieve woorden gebruikt die je in een sollicitatiegesprek beter vermijdt zodat jij je bewust wordt hoe vaak je jezelf onterecht neerhaalt.  Tegelijk word je aangeleerd hoe je jouw ervaring positiever kunt kaderen.

Negativiteit sluipt bij velen ongemerkt in de gewone communicatie van elke dag waardoor we ons niet altijd bewust zijn dat we onszelf onvoldoende laten stralen. Het gevolg is dat iemand anders uiteindelijk de job krijgt.

 

Beter solliciteren

Krijg jij onvoldoende jobinterviews? Raak je niet door de eerste sollicitatieronde? Krijg meer inzicht in 4 uur via loopbaanbegeleiding van VDAB. Omschrijf hieronder kort je situatie en vraag meer informatie. Je krijgt daarna van ons telefonisch tips en meer uitleg.

12 + 12 =