Plantenmuren en moswanden verlagen stress

Plantenmuren, moswanden en stress

Plantenmuren en moswanden verlagen stress op het werk. Daarom plaatsen meer en meer bedrijven een plantmuur of moswand. Dat blijkt uit onder andere Japans wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Hyogo. David Backx van de Greening Company verkoopt al jaren moswanden en merkt ook de positieve trend van groen op kantoor.

Naast stressverlagende methodes zoals meditatie en sjotterkes in de cafetaria, kunnen planten aan de lijst van rustgevende activiteiten toegevoegd worden.

“Het leuke is dat de aanwezigheid van groen in het algemeen op zich voldoende is. Zicht op groen werkt rustgevend.”, zegt David Backx van The Greening Company. “Mos- en plantenwanden of gestabiliseerde planten, bomen of bloemen hoeven geen verzorging. Elk type plant heeft een rustgevend effect en werkt voor alle leeftijden.”

Voor vele mensen die in de stad werken (en wonen) is het niet evident om even een wandeling in een park te maken. Het aantal bomen verdwijnt ook meer en meer. We koesteren daarom best alle beetjes groene natuur die we aangereikt krijgen.

David brengt met The Greening Company eenvoudigweg de natuur naar jouw kantoor. De mogelijkheden zijn eindeloos, van een losse plant op de kast of in de hoek tot een heus groen binnenplein met onderhoudsvriendelijk of zelfs onderhoudsvrij groen. Zicht op groen is dus belangrijk. Zelfs zicht op een groendak kan – bovenop de andere voordelen – al bijdragen tot rust en stressvermindering.

Japans onderzoek naar plantmuren, moswanden en stress

De Japanse studie onderzocht en vergeleek de hartslagritmes bij verschillende testgroepen. Aan de deelnemers werd gevraagd om bij een verhoogd stressgevoel drie minuten rust te nemen.De daling van de hartslag werd in het oog gehouden.

  • De eerste groep kreeg een plant op zijn bureau.
  • De tweede groep had geen plant of ander groen in de nabije omgeving.

Het resultaat was opmerkelijk. Mensen die groen in de omgeving hadden vertoonden een snellere daling van de hartslag naar normale niveaus ten opzichte van de testgroep die geen groen in de buurt had.

De voordelen van een plantenmuur of moswand

plantenmuren en moswanden verlagen stress

1. Stressverlagende werking bij medewerkers. Minder stress vertaalt zich naar gelukkigere, creatievere en dus productievere medewerkers.

2. Onderhoudsvrije oplossing; een moswand hoef je zelfs geen water te geven of te benevelen.

3. Geluidsdempend effect in een grote ruimte met veel echo; of als scheidingswand tussen bureaus of afdelingen om de rust te bewaren.

4. Mobiele of circulaire oplossingen; geen ronde scheidingswand maar circulair bouwen. Maximaal herbruikbare onderdelen, minimale afvalcreatie.

5. Eyecatcher; uitstraling van duurzaamheid; gespreksopener;

6. En natuur-lijk (woordspeling 😉) ook gewoon mooi!

Meer info over plantmuren en moswanden:

The Greening Company voorziet in groenwanden van klein tot groot, van particulier tot B2B, en van zijden over geconserveerde tot levende planten. Veelal wordt maatwerk gewenst, dan komt een medewerker graag ter plaatse. Check de website: www.thegreeningcompany.be of volg via sociale media ( Facebook, Instagram, LinkedIn ). Voor snel contact, stuur een mail naar David Backx op hello@thegreeningcompany.be.

Scroll naar top