perfectionismetest

perfectionismetest

In onderstaande perfectionismetest kun je nagaan hoeveel last van perfectionisme jij hebt. Tegelijk krijg je een idee van de kenmerken van perfectionisme.

Niemand is perfect zegt het spreekwoord. Waarom streven we dan zo vaak naar die perfectie. Een van de redenen is de gedachte dat we geen fouten mogen maken. Omdat we dan gestraft worden of afgewezen zullen worden. We willen geen kritiek of willen ons niet schamen.

Tegelijk is er een belangrijke nuance tussen iets goed doen of zeer goed doen en perfectionisme. Een job die je zeer goed hebt uitgevoerd omdat iets werkt, hoeft daarom nog niet perfect gedaan te zijn. Toch zijn we vaak pas tevreden als het werkt. We zeggen dan wel eens: het moet perfect zijn want anders lukt het niet.

Perfectionismetest

In onderstaande perfectionismetest hebben we een aantal herkenningspunten van werk en perfectionisme opgesomd zoals:

  1. Pleasen
  2. Onrealistische kwaliteitseisen
  3. Laag zelfbeeld
  4. Controledrang
  5. Piekeren
  6. Faalangst
  7. Uitstelgedrag

Duid per stelling aan hoe vaak dit voor jou van toepassing is. Tel na afloop het aantal keer dat je hebt geantwoord: soms regelmatig en vaak. Je krijgt dan een zeer goed idee over jezelf.

Wanneer ben jij tevreden?

Perfectionisten zijn niet makkelijk tevreden over zichzelf of hun prestaties. Het kan immers altijd beter, toch? Het wordt pas vervelend als jij deze hoge verwachtingen ook van anderen gaat eisen. Een ander mogelijk nadeel is dat je wil dat anderen zien hoe goed jij dingen doet. Hier komen we dan op het domein van de waardering terecht.

Perfectionisme en werk aanpakken

Meestal maakt het perfectionisme deel uit van je persoonlijkheid. Bewust worden dat je perfectionistisch bent is de eerste stap. Daarna ga best de eigenschappen waar je het meeste last van hebt en die je in je werk belemmeren, afbouwen. Hier heb je externe hulp van een loopbaanbegeleider nodig. Dat streven naar perfectie is immers zo met jou verweven dat je vaak niet eens merkt hoezeer dit jou belemmert en hoe verstikkend het voor anderen kan overkomen.

Gevaar voor burn-out en perfectionisme gaan vaak hand in hand, getuigt Kris in onze blog. Bovendien zijn het vaak geen fijne collega's. Wil jij groeien in jezelf, leer dan het perfectionisme af te bouwen en de lat lager te leggen.

Dit kun je doen door één van onze webinars rond persoonlijke groei te volgen. Of volg de loopbaanbegeleiding van Algida. Je krijgt dan persoonlijke begeleiding. Wie zijn loopbaancheque van VDAB.be inzet, betaalt amper €40 voor 4 uur. Zonder loopbaancheque van VDAB.be is het €75/uur inclusief btw.

Persoonlijke groei

Het positieve van perfectionisme is je betrokkenheid en streven naar kwaliteit. Dit is een zeer goed uitgangspunt om mee verder te gaan. Via oefeningen en  communicatietechnieken leer jij anders met perfectionisme omgaan waardoor dit voor jou een voordeel wordt.

Door meer te relativeren ga je je perfectionisme kunnen loslaten en krijg je meer werkgeluk. Daarom is onderstaande perfectionsmetest echt een goede test als vertrekpunt.

 

perfectionismetest

Beoordeel zelf de elementen met soms, regelmatig of vaak en verstuur je resultaat

Scroll naar top