perfectionismetest

perfectionismetest

Niemand is perfect zegt het spreekwoord. Waarom streven we dan zo vaak naar die perfectie? Een van de redenen is de gedachte dat we geen fouten mogen maken. Omdat we dan gestraft worden of afgewezen zullen worden. We willen geen kritiek of willen ons niet schamen.

Tegelijk is er een belangrijke nuance tussen iets goed doen of zeer goed doen en perfectionisme. Een job die je zeer goed hebt uitgevoerd omdat iets werkt, hoeft daarom nog niet perfect gedaan te zijn. Toch zijn we vaak pas tevreden als het werkt. We zeggen dan wel eens: het moet perfect zijn want anders lukt het niet.

Perfectionismetest

Ontdek met deze 40 vragen in welke mate jij perfectionistische kanten hebt. Download de test in pdf en doe hem regelmatig opnieuw. Ideaal om jezelf beter te leren kennen, als voorbereiding op een sollicitatiegesprek of om relatieproblemen aan te pakken.

In deze perfectionismetest hebben we een aantal herkenningspunten van werk en perfectionisme opgesomd zoals:

 1. Pleasen
 2. Onrealistische kwaliteitseisen
 3. Laag zelfbeeld
 4. Controledrang
 5. Piekeren
 6. Faalangst
 7. Uitstelgedrag

Wanneer ben jij tevreden?

Perfectionisten zijn niet makkelijk tevreden over zichzelf of hun prestaties. Het kan immers altijd beter, toch? Het wordt pas vervelend als jij deze hoge verwachtingen ook van anderen gaat eisen. Een ander mogelijk nadeel is dat je wil dat anderen zien hoe goed jij dingen doet. Hier komen we dan op het domein van de waardering terecht.

Perfectionisme en werk aanpakken

Meestal maakt het perfectionisme deel uit van je persoonlijkheid. Bewust worden dat je perfectionistisch bent is de eerste stap. Daarna ga best de eigenschappen waar je het meeste last van hebt en die je in je werk belemmeren, afbouwen. Hier heb je externe hulp van een loopbaanbegeleider nodig. Dat streven naar perfectie is immers zo met jou verweven dat je vaak niet eens merkt hoezeer dit jou belemmert en hoe verstikkend het voor anderen kan overkomen.

Gevaar voor burn-out en perfectionisme gaan vaak hand in hand, getuigt Kris in onze blog. Bovendien zijn het vaak geen fijne collega's. Wil jij groeien in jezelf, leer dan het perfectionisme af te bouwen en de lat lager te leggen.

Hoe perfectionistisch ben jij? In welke mate belemmert dit jouw carrière of jobkansen? Algida ontwikkelde een perfectionismetest die alle parameters van je perfectionisme in kaart brengt én je tips geeft om anders met je perfectionisme om te gaan zodat het een voordeel in plaats van nadeel wordt.

Persoonlijke groei

Het positieve van perfectionisme is je betrokkenheid en streven naar kwaliteit. Dit is een zeer goed uitgangspunt om mee verder te gaan. Via oefeningen en  communicatietechnieken leer jij anders met perfectionisme omgaan waardoor dit voor jou een voordeel wordt.

Door meer te relativeren ga je je perfectionisme kunnen loslaten en krijg je meer werkgeluk. Daarom is bovenstaande perfectionsmetest echt een goede test als vertrekpunt.

 

Perfectionismetest en werken

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.
goedkoopste

Online begeleiding

€40 4 uur
 • Perfectionismetest
 • Hoe beter werken bij perfectionisme
 • Minder verwijten door perfectionisme, minder faalangst, minder uitstelgedrag
 • 4 uur online begeleiding
 • sessies van 1 uur
 • Voor werknemers vanaf 7 jaar ervaring
 • Je woont of werkt in Vlaanderen
 • Data in onderling overleg
 • Start na ontvangst loopbaancheque

🕶 Gratis 13 online testen

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.

Scroll naar boven