Netwerken en kaartjes overhandigen. Wanneer doe je dit het best?

netwerken en naamkaartjes overhandigen

Als je naar een netwerkevenement gaat neem je altijd naamkaartjes mee. Voor je het vaak beseft, heb je er 20 tot 50 uitgedeeld. Maar hoeft dit echt?

Het kan niet de bedoeling zijn dat je naamkaartjes verzamelt, zegt Michel Piedfort van Open Coffee Antwerpen.

Het gaat om de kwaliteit van het contact en niet om het kaartje op zich. Piedfort raadt daarom aan pas een naamkaartje te geven als mensen er naar vragen.

We willen allemaal graag ons naamkaartje overhandigen maar geduldig afwachten heeft enorme voordelen:

  1. Je gesprekspartner is wellicht meer in je geïnteresseerd geraakt want vraagt zelf naar je kaartje. Dit komt anders over dan als je het zomaar geeft.
  2. Je respecteert het tempo van je gesprekspartner. Door te wachten geef je aan dat jij bereid bent om alleen een kaartje te geven wanneer je gesprekspartner hier klaar voor is.
  3. Je gesprekspartner is meer overtuigd dat jij iets te bieden hebt wat voor hem interessant kan zijn.

Wat doe je als de gesprekspartner niet naar je kaartje vraagt?

Ervaren netwerkers die echt interesse hebben, zullen wellicht sowieso naar je naamkaartje vragen. Zit je zelf echter te popelen om je naamkaartje te mogen overhandigen, dan kun je zelf als eerste het initiatief nemen om het naamkaartje van je gesprekspartner te vragen. Bijvoorbeeld: klinkt allemaal interessant, mag ik je naamkaartje ajb?

Een beleefd iemand zal dan wellicht bij het overhandigen van zijn naamkaartje ook naar jouw kaartje vragen.

Als je gesprekspartner nog altijd niet naar je naamkaartje vraagt, dan kun je jezelf afvragen of men wel voldoende geïnteresseerd in je is.

Wil je alsnog je naamkaartje geven, dan kun je bij de ontvangst van zijn kaartje altijd zeggen: ik geef je ook even mijn kaartje mee.

🕶 Gratis 13 online testen

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.

Scroll naar boven