onkostenvergoeding zelfstandige retroactief

Minder verdiend, verlaag je sociale bijdragen

Het jaar gaat bijna zijn laatste maand in. Het is tijd om eens te kijken of je te veel of te weinig sociale bijdragen betaalt en kunt besparen op je VAPZ.

Je hebt onlangs ongetwijfeld je betaalverzoek voor de sociale bijdragen ontvangen. Op de achterkant van dit papier staan je geschatte inkomsten door de fiscus. Vergelijk dit bedrag eens met de realiteit. Verschilt dit enorm, vraag dan een verlaging of verhoging van je bijdragen in functie van je werkelijk verwacht inkomen zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

werken voor het geld
  1. Je geschatte inkomsten zijn hoger dan je echte inkomsten. Dan heb je dus volgens de fiscus een slechter jaar gehad. Je betaalt vandaag wel sociale bijdragen op deze geschatte inkomsten. Je kunt je sociale verzekeringsfonds best contacteren en hen laten weten wat de echte inkomsten zullen zijn zodat zij jouw sociale bijdragen kunnen verlagen zodat je in het laatste kwartaal enkele honderden euro’s minder betaalt.
  2. Je geschatte inkomsten zijn lager dan je echte inkomsten. In dit geval heb je meer verdiend. Je vraagt best een verhoging van je sociale bijdragen in functie van de echte situatie. De extra bijdragen die je betaalt, komen dan nog in je kosten (en dus ook fiscale aangifte) van 2021 waardoor je minder belastingen gaat betalen.

 

Heb je ook een VAPZ, dubbelcheck wanneer je minder verdiend hebt

Je mag uiteraard zoveel sparen in je vrij aanvullend pensioen als zelfstandige (VAPZ) als je wil. Maar de fiscale aftrekbaarheid is beperkt.

Het maximumbedrag dat je mag sparen in een sociale VAPZ bedraagt 9,4% van je netto-jaarinkomen van drie jaar geleden (dit is ook de berekeningsbasis voor je voorlopige sociale zekerheidsbijdragen), met een maximum van 3 800,01 euro. Voor een gewoon VAPZ is dit 8,17% op je inkomen, met een maximum spaarbedrag van 3 302,77 euro.

Heb je een VAPZ bij je verzekeraar of bank, ga dan na of zij jouw exacte verdiensten kennen. Verdiende je 3 jaar geleden veel minder dan het salaris dat men geschat heeft, dan riskeer je teveel VAPZ te betalen en belastingvoordeel te missen.

Bekijk ook je onkostenvergoedingen

Zet ook je onkostenvergoedingen als zelfstandige op een rij. Heb je alle vergoedingen waar je recht op hebt dit jaar aan jezelf uitgekeerd? Denk bijvoorbeeld aan huur, onkostenvergoeding thuiskantoor, vergoeding voor je parking, carwash, parkeergeld, fruit, lunches, werk tijdens buitenlandse vakanties, ….

Vragen over je sociale bijdragen?

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.
Scroll naar top