Meer geluk op het werk met deze 5 tips

Ikea, Lego, Oracle, Tata, and Pfizer werken proactief aan meer geluk op het werk voor hun medewerkers via deze 5 technieken. Dat zegt Alexander Kjerulf die als Chief Happiness Officer deze bedrijven bijstaat.

1. Geluk op het werk stimuleer je door kleine onverwachte dingen te doen

Moedig mensen aan om kleine dingen belangeloos voor elkaar te doen. Een kopje koffie meebrengen zonder dat dit gevraagd moest worden kan deugd doen bijvoorbeeld.
We krijgen een zeer aangenaam gevoel als een kleine attentie onverwacht komt.

2. Werf alleen gelukkige mensen aan

De achterliggende gedachte is dat je bijna alles aan iemand kunt aanleren. Maar het is verdraaid moeilijk om iemand geluk aan te leren.

3. Stop negatief gedrag direct

Roddelen, onbeschoftheid, onbeleefd zijn en alle andere negatieve dingen horen niet thuis op de werkvloer. Negatieve emoties zijn volgens Kjerulf 3 keer meer aanstekelijk dan positieve. Je raakt ze dan ook zo snel mogelijk kwijt.

4. Vier succes

Maak er een gewoonte van om elke vergadering of elke week te beginnen door iets te vieren op het werk. Zo bouw je een cultuur van positivisme op. Zorg er voor dat iedereen zich betrokken kan voelen bij dit succes.

5. Vier ook fouten

Sta stil bij wat er mis gaat. Veroordeel niet maar vier wat je uit die fouten geleerd hebt of hoe je het in de toekomst anders kunt doen. Je bouwt zo een cultuur op waar medewerkers voelen dat ze geen angst hoeven te hebben om een fout toe te geven.

Betrokkenheid als sleutel tot succes voor meer geluk op het werk

Personeel gelukkig maken in zijn job heeft met andere woorden niets met geld of extra legale voordelen te maken. Het begint met mensen te laten voelen dat iedereen belangrijk is voor het resultaat van de onderneming.

Invloed van gratis fruit op het werk overschat

Uiteraard zijn goede werkomstandigheden enorm belangrijk om medewerkers te motiveren. Veel bedrijven denken dan aan gratis fruit, massages op het werk of een abonnement op de fitness. Overschat het belang van deze extra legale voordelen niet, stelt Kierulf.
Iemand die op zijn werk niet gelukkig is, zal zich echt niet beter voelen als hij van zijn werkgever een fitnessabonnement krijgt.

Scroll naar top