mails en whatsapp checken op vrije dag

Mails en whatsapp checken op je vrije dag

Blijf je de e-mails van je werk en berichten in de whatsappgroep van het werk checken op je vrije dagen, dan geef je jezelf te weinig rust.

Je vrije dag of het weekend zijn bedoeld om even niet aan het werk te denken. Toch blijven heel veel mensen hun ogen op de werke-mail en werkwhatsapp houden. Opletten, waarschuwt loopbaanbegeleider Michel Piedfort van Algida.

Voor je het weet heb je weer een uur gewerkt

Mensen reageren verbaasd als ik hen met hun gewoonte confronteer. Is dat nu zo erg?

Op zich is iets checken totaal niet erg. Maar als je 20 keer per dag checkt, dan blijf je toch onbewust met je werk bezig. Ook op je vrije dag. Je geest krijgt dan veel te weinig rust.

Tegelijk bestaat het risico dat je die mails ook nog eens gaat beantwoorden, in de juiste mapjes gaat slepen of deleten. Als je dit alles op je smartphone doet, dan verlies je echt veel tijd. Er zijn zeker andere manieren van effici√ęnt werken.

Het gevaar bestaat dat de intentie om een paar seconden te checken uitmondt in een uur werken. En dat mag de bedoeling niet zijn.

 

O, ik kom wel

In de whatsapp groepen van het werk, lees je vaak ook meteen wie ziek of afwezig is op jouw vrije dag. De baas doet dan een oproep wie kan langskomen. En al heel vaak gebeurt het dat een van de afwezigen zijn vrije dag opoffert.

Als dat een keer gebeurt, is dat op zich niet zo erg. Als je regelmatig overweegt of inspring, dan kan dit betekenen dat je onvoldoende je eigen grenzen kunt afbakenen. Dat je geen neen kunt zeggen. En dat is wel een fundamenteel probleem. Het zijn immers net deze werknemers die na verloop van tijd er onder uit gaan of met een burn-out ziek thuis belanden.

En niemand van deze mensen met burn-out zag het aankomen terwijl de signalen al maanden of jaren overduidelijk zijn, gaat Piedfort verder.

 

Beperk het checken van je mail en whatsapp

Lukt het je toch niet om je werk tijdens de vrije tijd los te laten, plan dan een beperkt aantal checkmomenten per dag in. Dit kan bijvoorbeeld op zondagavond zijn of rond 20 uur de dag voor je opnieuw gaat werken.

Maak er gewoonte van om alleen de mails te lezen en overbodige mails te deleten. Hou het beantwoorden van de mails voor de volgende dag.

ūüē∂ Gratis 13 online testen

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.

Scroll naar boven