levenslang leren

Levenslang leren. Makkelijke manieren om bij te blijven zonder opleidingen te volgen

Levenslang leren hoeft niet altijd cursussen blokken of naar school gaan te zijn. We geven enkele andere voorbeelden die je in staat te stellen om op een heel eenvoudige manier met je tijd mee te blijven.

Levenslang leren pfff

Je hoort het bijna elke dag. Wie gaat werken, zet zich best schrap want levenslang leren is een sleutelbegrip tegenwoordig.

Ben je eindelijk een paar jaar van de schoolbanken af en dan hoor je weer: leren, studeren, bijblijven. Word je daar niet moedeloos van?

Levenslang leren is niet altijd terug naar school of cursus volgen

Vandaag associëren we leren vaak met opnieuw naar school gaan, workshops bijwonen of cursussen volgen.

We denken dan aan het behalen van diploma’s en het instuderen van dikke cursussen.
Dat is maar 1 van de vele vormen van leren. Vaak is een aparte cursus niet nodig om toch bij te blijven of iets nieuws te leren.

Levenslang leren is je competenties of kennis uitbreiden of verdiepen

Levenslang leren betekent dat je niet constant op je oude vertrouwde kennis blijft doorgaan maar dat je die kennis uitbreidt of verdiept.

• Je kunt ook beter worden door jezelf te specialiseren in een bepaalde materie door rolmodellen binnen hetgeen je interesse hebt te zoeken en die mensen actief te gaan volgen. Jezelf verdiepen in de nieuwste evoluties van je sector (of een nieuwe sector) is ook bijleren.

• Praten met klanten of leveranciers om je product, dienst of werkwijze beter af te stemmen op de markt is ook een vorm van leren.

• Een seminarie volgen binnen jouw vakgebied is ook een vorm van leren omdat het je nieuwe inzichten kan bijbrengen die je voordien niet had.

In de volgende 10 jaar verandert er meer dan in de afgelopen 100 jaar

Een van de topdokters uit het gelijknamige programma op VT4 vertelde terecht dat er in de volgende 10 jaar meer zal veranderen dan in de laatste 100 jaar.

Er komt dus zeer veel in een sneltreintempo op ons af. En dit gebeurt op bijna alle domeinen tegelijk.

Kortom: schrik hebben van levenslang leren hoeft niet

Omarm dus gerust je levenslang leren gedachte en vergeet dat je hiervoor telkens een langdurige cursus hoeft te volgen.

Werken aan zelfredzaamheid

Het uitgangspunt is dat je met de kennis van de jaren 80 of 90 van de vorige eeuw of beginjaren 2000 wellicht onvoldoende bagage hebt om een volwaardig inkomen te verdienen tegen 2030. Hoe zorg je er met andere woorden voor dat je inkomen gegarandeerd blijft?

Ook loopbaanbegeleiding is een vorm van levenslang leren. Het geeft je een denkkader mee hoe je nu of later kunt terugvallen op het zoeken naar werk, nieuwe opdrachten of hoe je jouw competenties beter verwoordt en nieuwe werkgevers overtuigt van je kunnen.

Vraag je gratis en vrijblijvend gesprek.

Scroll naar top