thuiskantoor

Je thuiskantoor ziet er uit als kantoor niet als een living

Je thuiskantoor lijkt meer op een echt kantoor dan op de gezelligheid van een woonkamer met bureau en laptop in. Dat is af te leiden van heel wat thuiskantoorfoto’s op het internet.

Geromantiseerde thuiskantoren

Startende thuiswerkers denken vaak dat het voldoende is om je laptop op schoot te nemen en in de living te gaan zitten om wat te werken. Dat zou inderdaad kunnen maar de meeste thuiswerkers stappen hier na verloop van tijd van af.

Een van de redenen is dat men opnieuw een grotere scheiding wil tussen de privé en het werk. Door echt apart te gaan zitten, bouw je in je hoofd ook een echt thuiskantoor op. Je wil daarom geen TV zien, je wil je kinderen niet zien spelen of je partner de krant zien lezen.

Je wil als thuiswerker vooral geconcentreerd werken en alles zo snel mogelijk klaar hebben.

Dit betekent niet dat je thuiskantoor, net zoals bij werken op kantoor, geen persoonlijke elementen kan bevatten. Ook in je thuiskantoor is er ruimte voor een plant, een tekening van je kinderen aan de muur of een foto van je man.

Het gaat vooral om de psychologie achter het werk. Als je 4 of 8 uur per dag in de living werkt en je gaat daarna eten en TV kijken in de living, dan zit je echt constant in dezelfde ruimte. Dat is emotioneel niet goed. Het is daarom enorm belangrijk dat je van de ene kamer naar de andere kamer kunt gaan en als het ware de knop in je hoofd kunt omdraaien.

Het thuiskantoor is professioneel

Hoewel we allemaal zowel in de living, aan de keukentafel of in onzen slaapkamer kunnen werken, toch blijkt dat de professionele thuiswerker een ruimte apart heeft. Het gaat dan om een kamer die met een deur afgesloten kan worden en waar er een aparte bureau met kast staat.

De bedoeling van het thuiskantoor is om geconcentreerd te kunnen werken en dit los van omgevingsgeluiden die voor afleiding kunnen zorgen.

Andere voordelen van een aparte kamer als thuiskantoor is dat je daar ook echt mappen kunt bewaren, een printer kunt plaatsen en een scanner kunt zetten. Als je al die toestellen en bureaumateriaal ook nog eens in je living gaat bewaren dan wordt de scheiding tussen werk en privé echt wel heel dun.

Wie bovendien thuiskantoor op Google intypt, ziet dat de geselecteerde foto’s er eerder uitzien als een echt kantoor. Als je thuiswerk op zich ingeeft, krijg je wel vaak geromantiseerde foto’s van moeders aan het werk met kindjes op de achtergrond.

Scroll naar boven