Je talent ontdekken doe je zo

 

 

 

 

Je talent ontdekken doe je zo

Werken vanuit je talent. Het klinkt als Chinees. Het is een bijzonder moeilijke vraag als je ze de eerste keer gesteld krijgt. Want wat is je talent precies? In dit artikel licht ik toe wat je talent is en hoe je talent kunt ontdekken.

 

Wat is talent?

Talent is het hebben van een unieke gave, een natuurlijke aanleg. Talent wordt zichtbaar in elke activiteit die moeiteloos gaat en die je voldoening geeft. Als je doet waar je goed in bent, dan vliegt de tijd. En dan laad je je batterijen op. Je krijgt er energie van.

Het kan best zijn dat je lichamelijk moe wordt van het werk maar je raakt psychisch niet uitgeput. Je kent wellicht de uitdrukking: ik ben moe maar voldaan.

Bij natuurlijke aanleg van talent hoef je niet altijd te gaan zoeken bij een aangeboren aanleg. Het kan ook zijn dat je iets automatisch doet en heel graag doet dat gegroeid is uit je werkomgeving. Je talent kan zo veel dichter bij jezelf liggen dan je denkt.

 

De paradox van het talent

Je talent is zo verbonden met jezelf dat je het vaak gewoon niet ziet. Jij vindt deze eigenschap zo normaal dat je je zelfs niet eens meer bewust bent dat jij dit kunt.

Bij talent denken we vaak aan zangtalent, voetbaltalent of schilderstalent. Hoeveel zangers konden uit zichzelf zingen? Hoeveel voetballers stampten al goed tegen een bal nog voor ze ooit bij een club waren?

 

Hoe herken je talent?

  1. Vraag gerust eens aan andere mensen waar jij goed in bent.
  2. Waar krijg jij complimenten over?
  3. Ga voor jezelf na wanneer de tijd voorbij vliegt.
  4. Denk na wat je echt graag doet.
    5. Wat kost jou geen moeite om te doen.

Denk aan het liedje van ABBA, thank you fort he music. Agnetha Fältskog van ABBA zingt: Als ik een mop vertel, dan heb je ze wellicht al eerder gehoord. Maar ik heb een talent, iets wonderbaarlijks. Als ik begin te zingen, luistert iedereen naar mij. Ik ben zo dankbaar en trots dat ik het wel kan uitzingen.

Maar ook werknemers en zelfstandigen in een traditionele job barsten van talent. Het zit vaak net wat dieper verborgen omdat je er niet constant applaus voor krijgt.

 

Job makkelijker vol te houden als je werkt vanuit je talent

Er is een vernieuwde aandacht binnen HR voor talent. Een van de uitgangspunten is dat mensen hun job langer volhouden als ze iets doen vanuit hun talent.

Jouw ideale job is met andere woorden die job die je batterijen oplaadt en wanneer jij het gevoel hebt dat die job vanzelf gaat.

Je talent ontdekken via loopbaanbegeleiding

Net omdat je talent ontdekken vaak moeilijk is, krijgt dit een belangrijke plaats bij loopbaanbegeleiding.

Men vertrekt voor je droomjob van je talent en niet langer vanuit je ervaring. Wat doe je met andere woorden graag en waar krijg je energie van en welke jobs staan hier tegenover?

Je talent combineren met je opleiding, ervaring en competenties om te koppelen aan een job, dat is waar het bij loopbaanbegeleiding om draait, zegt loopbaanbegeleider Michel Piedfort.

Als je dan je droomjob omschrijft, waar vind je die dan? En hoe maak je een overtuigd cv als het om een echte carrièreswitch gaat.