Vergelijk je eerste jobomschrijving eens met je huidige werk? Is er dan veel bij gekomen? En welke taken zijn er ondertussen verdwenen?
Meestal is het zo dat er in de loop van de tijd heel veel taken (boeiende en saaie) bij komen maar dat er niets verdwijnt. Hierdoor stijgt je werkdruk en ervaar je meer stress.
- Ga even terug op zoek naar de jobomschrijving waarop je vroeger gesolliciteerd hebt? Heb je die nog? Staat die nog ergens online?
- Daarna schrijf je alle taken op die je vandaag doet.
- Je kunt daarna makkelijk de taken aanduiden die je ook doet en niet in de jobomschrijving staan.
Opgelegd of vrijwillig opgenomen werk
Ga daarna voor jezelf na of al deze nieuwe taken door je baas werden opgelegd of heb je er een aantal vrijwilliger bij genomen?
Doorgaans groeit je takenpakket door je jaren heen enorm aan. Je werkt wellicht sneller dan in het begin of tijdens een bespreking heeft je baas gevraagd om een bepaalde taak er bij te nemen.
Het kan ook zijn dat je zelf hebt aangeboden om extra werk op te nemen omdat het meer variatie in je takenpakket brengt. Daar is op zich niets mis mee zolang je geen extra stress ervaart.
Heronderhandel je werk en takenpakket
Ervaar je fysieke klachten (nekpijn, hartkloppingen, vermoeidheid) of krijg je het werk niet meer tijdig af, ga dan met je baas onderhandelen.
Reken eens uit hoeveel uren per week die extra taken van je in beslag nemen. Vertel hem hoeveel uur er weg zijn gevallen. En trek daaruit een conclusie.
Bijvoorbeeld: ik heb nieuwe taken bijgekregen. Deze nemen 4 uur extra in beslag. Er zijn geen taken weggevallen. Ik hou dit niet vol. Hoe lossen we dit probleem op?
Hou voor jezelf al in gedachten welke taken à rato van 4 uur per week je wil afstoten. Probeer dan zoveel mogelijk de dingen af te stoten die je minder graag doet.
Neen zeggen tegen werk
Ook kun je duidelijker neen leren zeggen als er nieuw werk naar je wordt doorgeschoven. Zeg dat het echt niet meer lukt en dat men een andere oplossing voor je probleem zal moeten zoeken.
Iemand die bij me kwam vertelde ooit: "Mijn baas kwam bij mij en zei: Els je doet fantastisch werk, je werkt voor 2. Maar vanaf nu zal je toch nog een tandje moeten bijsteken."
Haar baas viel bijna achterover toen Els zei: "Daar denk ik nog niet aan." Haar baas was zo gewend geraakt dat Els altijd ja knikte dat hij niet eens wist hoe hij moest reageren.
Als je het werk al van 2 mensen doet, kan men niet blijven verwachten dat je werkdruk maar blijft vergroten. Je baas zal altijd proberen. Als jij het werk zonder morren doet, dan is zijn probleem gewoon opgelost.
Hij zal je wellicht eerst niet begrijpen. Vergeet nooit dat je op sommige momenten in je loopbaan tegengestelde belangen hebt: je baas wil dat je zoveel mogelijk werk doet voor hetzelfde geldt. Hij zal maar pas taken van je afnemen als het echt niet anders kan.
Blijven aandringen is daarom vaak noodzakelijk.