positief denken

Hoe positief denken? Vijf tips en oefeningen

Als je positief wil denken, is het belangrijk dat je eerst en vooral bij jezelf ontdekt wanneer jij positief bent ingesteld. Kortom: wat maakt je blij, waar krijg je energie van, wat motiveerde je vroeger, waar bent je trots op, … Is dit voor jou moeilijk om te benoemen, begin dan met lijstjes aan te leggen.

1. Schrijf op waar je blij van wordt of wat je graag doet

Maak een lijst van alle zaken waar je blij van wordt. Door er bewuster mee om te gaan, ga je hier ook meer aan denken. Van zodra je iets tegen komt waarvan je blij wordt, ga je denken: dat moet ik onthouden voor de volgende keer. Wie zich onbewust is waarvan hij blij wordt, zal het moeilijk vinden om maar 10 dingen te benoemen die hem echt blij maken.

2. Schrijf op waar je trots op bent of wat je realisaties zijn

In het verlengde van de eerste oefening, hou je voor jezelf bij waar je trots op bent? Wat voor dingen heb jij gerealiseerd? Dat kan het behalen van een diploma zijn, alleen wonen, het vinden van je partner of het hebben van veel vrienden. Door dit op te schrijven, vraag je aan je hersenen om alle chaotische massa uit het verleden die in je brein zit terug naar boven te halen.

3. Schrijf op waar je energie van krijgt

Door neer te schrijven waar je energie van krijgt, leer je veel beter je energiegevers kennen. Energie krijgen van iets hoeft niet hetzelfde te zijn als leuke dingen doen. Zo kan een citytrip leuk en heel vermoeiend zijn. Een wandeling in het bos, kan mensen enorm veel energie geven. Je voelt je dan helemaal opgeladen.

Vind je dit moeilijk, begin dan met elke dag je activiteiten neer te schrijven en hier een gevoel aan te koppelen. Met de hond gaan wandelen geef ik een 8 op 10, naar de winkel gaan een 6 op 10, in de file rijden naar mijn werk een 2 op 10, een vergadering met mijn baas doen een 7 op 10.

Na een paar weken begin je voor jezelf de rode draad te zien. Nog makkelijker om dit bij te houden, is deze oefening.

4. Schrijf op waar je rustig van wordt

Waar word jij rustig van? Is dat van wandelen, sporten, een boek lezen of een kopje koffie. Wat is jouw eigen klein geluk? Vind je dit alleen of met iemand anders?

5. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Op het einde van de dag, eindig je door dankbaar te zijn. Kun jij zeggen, ondanks alles, was het vandaag een bijzonder mooie dag want…. Vul dit aan en zeg ook waarom het zo’n mooie dag was.

Het is niet voldoende om te zeggen. Ik ben dankbaar dat ik mijn partner heb leren kennen. Concretiseer het en maak het toepasbaar op de dag zelf. Ik ben dankbaar dat mijn partner in de buurt is want vandaag hebben we samen lekker gekookt en in de zetel gelegen. Hij geeft mij het gevoel dat ik belangrijk ben en mezelf mag zijn.

 

Waarom krijgen positieve mensen meer kansen op het werk?

🕶 Gratis 13 online testen

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.

Scroll naar boven