freelance contract

Het freelance contract

Wat zet je in een freelance contract en wat niet? Hoeveel pagina's telt het? Zijn er gratis freelance contracten en waar vind je die dan?

1. Heb ik een contract nodig?

Wie werkt als werknemer of interimaris, heeft altijd een geschreven overeenkomst nodig. Het contract wordt bijna altijd door de werkgever opgesteld. Zonder geschreven overeenkomst zal de sociale inspectie bij controles er immers van uit gaan dat je in het zwart werkt.

Werk je als zelfstandige, dan is een geschreven overeenkomst niet altijd nodig. Contracten kunnen tussen zelfstandigen ook bij mondeling akkoord ontstaan. Toch is het altijd aan te raden om op voorhand rechten en plichten tegenover elkaar op papier te zetten. Zijn er discussies voor de rechtbank, dan zal men altijd vragen wat er destijds afgesproken is en of er daarvan iets op papier staat.

Er zijn heel veel freelancers die beginnen te werken op basis van een bestelling via mail. In die mailcommunicatie staat dan welke taken ze zullen uitvoeren en wat de prijs er van zal zijn. Nog beter is uiteraard als je die rechten en plichten apart op een document zet en laat ondertekenen door je klant. Goede afspraken maken immers goede vrienden.

2. Wat zet je in een freelance contract?

In het freelance contract ga jij als freelancer vooral je eigen rechten beschermen. Je klant verwacht doorgaans dat je zelf een contract voorlegt. Dat vraagt in het begin wat extra werk maar het grote voordeel is dat jij zelf bepaalt wat je in het contract zet en hoe jij dingen formuleert.

• Wat ga jij doen? Onder welke voorwaarden zul jij werken?
• Wanneer stuur jij de factuur?
• Wanneer zal de klant betalen?
• Waar begint en eindigt je verantwoordelijkheid?
• Hoe kan men het contract beëindigen?
• Wat ga je doen als de klant niet betaalt?
• Wie wordt eigenaar van het werk dat je aflevert?
• Hoe lang loopt de overeenkomst?
• Is er een projectprijs of een uurtarief?
• Voor welke rechtbank komt een juridisch geschil als jij met de klant ruzie hebben?
• ….

3. Hoeveel pagina’s telt zo’n freelance contract?

Werknemersovereenkomsten tellen meestal verschillende pagina’s tekst. Ook bij freelancers die op langdurige projecten zitten of bij de klant op kantoor werken, zijn er vaak contracten van meerdere pagina’s.
Freelancers die vertalingen, websites of grafisch werk, … aanbieden hebben ook wel eens contracten van één pagina.

4. Zijn er gratis contracten te vinden?

Uiteraard zijn er op internet tal van voorbeelden van gratis contracten te vinden. “Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van”, zegt Michel Piedfort van Algida Loopbaanbegeleiding en oprichter van Freelancenetwork.be . Dit contract kan waterdicht zijn voor de persoon die het ooit heeft opgesteld maar is meestal zo lek als een zeef als het door iemand anders wordt overgenomen.

Zo’n contracten kunnen wel een inspiratiebron voor je zijn. Wat staat er in? Hoe is iets geformuleerd? Staan er dingen in waar je nog niet aan gedacht hebt? Een freelancer met minder ervaring merkt echter niet wat er niet in het contract staat. Daar zit vaak de angel.

Het toffe aan freelancen is dat je volledig vrij bent in het bepalen van je werkkader. Tegelijk zit hier de grote valkuil. Alles wat niet in een contract geregeld is, valt onder de algemene wetgeving en die is niet altijd in het voordeel van de freelancer.

5. Vraag hulp

Daarom krijgen mensen die bij mij loopbaanbegeleiding volgen voorbeelden van contracten. Zo krijg je een idee hoe contracten er uit zien en welke clausules je zoal in je eigen contract kunt opnemen.

Loopbaanbegeleiding Antwerpen Algida

Eens je weet wat voor jou allemaal belangrijk is, kun je daarna zelf clausules aan je contract toevoegen of weg laten in functie van je opdracht.

Loopbaanbegeleiding voor wie als freelancer wil starten, kan met loopbaancheques van VDAB. Hierdoor krijg je 4 uur persoonlijke begeleiding bij de opstart van je zaak. Je vraagt deze loopbaancheque aan op VDAB.be en je betaalt aan VDAB/Edenred amper 40 euro voor 4 uur begeleiding.

Algida Loopbaanbegeleiding is aangesloten bij erkende loopbaancentra van VDAB en kan daarom jouw loopbaancheque aanvaarden.

Tijdens deze loopbaanbegeleiding komen doorgaans ook andere aspecten van starten als freelancer aan bod. Denk bijvoorbeeld aan het contract, het tarief van freelancers, klanten vinden, hoe reageren op opdrachten, enzovoort.

Scroll naar top