geen sociale bijdragen op coronapremie zelfstandige freelancersgeen sociale bijdragen op coronapremie zelfstandige freelancers

Geen sociale bijdrage op corona-overbruggingsrecht

Goed nieuws voor zelfstandige freelancers die in 2020 en 2021 een overbruggingsrecht premie hebben ontvangen. Op deze bijdragen hoeft men geen sociale bijdragen te betalen als men dit apart in zijn belastingen aangeeft.

Het overbruggingsrecht was er voor alle zelfstandige freelancers die tijdens de coronapandemie verplicht waren te sluiten of een groot deel van hun omzet verloren.

Geen sociale bijdragen in 2020 en 2021 op het corona-overbruggingsrecht zelfstandigen

geen sociale bijdragen op coronapremie zelfstandige freelancers

In principe betaal je iets meer dan 20 procent sociale bijdragen op je netto inkomsten als zelfstandige.

Wie een coronapremie ontving in het kader van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen, zal op dit bedrag echter geen bijdragen hoeven te betalen. Dat meldt boekhoudkantoor 2count.

Technisch probleem opgelost

Er dienden hiervoor eerst wel wat technische problemen opgelost te worden omdat aanvankelijk de coronapremie in de belastingbrief samen werd geteld met de andere inkomsten uit de zelfstandige activiteit.

Het was hierdoor voor de sociaal verzekeringsfondsen moeilijk om de juiste sociale bijdragen te berekenen.

De fiscus heeft dit nu opgelost door in de belastingaangifte een aparte code voor de coronapremie als gevolg van het overbruggingsrecht te voorzien. Zo kan men onmiddellijk een juiste eindafrekening van sociale bijdragen maken.

Vul je als zelfstandige freelancer je belastingen zelf in, dan dien je zelf de opsplitsing op je belastingaangifte te maken.

Scroll naar top