freelancer heeft 5 klanten

Freelancer heeft 5 klanten

Een freelancer heeft 5 klanten gemiddeld. Dat blijkt uit cijfers van Unizo. Dat is zeer hoopgevend. Het toont aan dat freelancers voldoende hebben aan een handvol klanten. Dankzij de hoge klantentrouw hoeven zij daarom minder in te zetten op continue prospectie.

Unizo bevraagt jaarlijks hun freelancers. Uit de analyse blijkt dat meer dan de helft van de freelancers tot 5 klanten heeft en dat bijna driekwart van de freelancers tot 10 klanten heeft.

5 klanten voor freelancer is genoeg

“Als we gaan kijken wat dit nu betekent, zien we dat freelancers echt een toegevoegde waarde zijn voor een bedrijf”, zegt loopbaanbegeleider Michel Piedfort van Algida. “Eens een bedrijf een positieve ervaring met een freelancer heeft, dan geeft men daarna nieuwe opdrachten aan hen door.

De bedrijven hebben daarom echt een persoonlijke klik met die freelancer. Net omdat die freelancer meer en meer opdrachten begint uit te voeren, groeit de band. De freelancer leert het bedrijf immers beter en beter kennen waardoor de inzichten groeien en er efficiënter gewerkt kan worden.

Slechts 10 procent freelancers heeft meer dan 30 klanten nodig

Als we kijken naar het aantal freelancers die meer dan 30 klanten nodigh ebben, dan komen we aan minder dan tien procent. Op zich hoeft dat ook niet erg te zijn. Denk bijvoorbeeld aan freelancers die veel eenmalige opdrachten doen zoals vertaalwerk, de opmaak voor een brochure naar aanleiding van een jubileum of het maken van een fotoreportage.

Gevolgen voor het klanten werven

Startende freelancers die meer inzicht krijgen in hoe bedrijven werken, krijgen vaak een enorme rust als men ontdekt dat men echt niet veel klanten nodig heeft om een volwaardig inkomen te verdienen. Daarom dat persoonlijke coaching in de vorm van loopbaanbegeleiding zo zinvol is omdat je hen kan bijstaan om deze bedrijven makkelijker te vinden.

Webinars starten als freelancer

Qua begeleiding zijn er gratis webinars over het statuut van freelancer, cursussen over starten met freelance werk of individuele coachingsessies met loopbaancheques van VDAB.

Bij de persoonlijke begeleiding met loopbaancheque krijg je als freelancer 4 uur individuele begeleiding voor amper 40 euro. Je kunt zo op een heel laagdrempelige manier nagaan hoe je kunt starten en of freelance werk echt iets voor jou is.

🕶 Gratis 13 online testen

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.

Scroll naar boven