Wat zijn de freelance tarieven? Bekijk hier de uurtarieven van freelancers per functie en sector.
Je freelance tarieven bepalen bij de opstart van je zaak, hoe doe je dat? Je hoort van alles. De ene zegt dat je minstens 75 euro per uur moet vragen of je scheurt je broek? Van een ander hoor je dat men 35 euro per uur vraagt en nog iemand anders krijgt zogezegd 135 euro per uur.
Tenslotte kom je iemand tegen die je aanraadt om geen uurprijzen te vragen als freelancer maar een projectprijs te hanteren. Wat is het nu?
Gelukkig geeft bovenstaand schema een goede leidraad.
Welke factoren bepalen mee de freelance tarieven?
1. Welk type van activiteit doe jij?
2. Wie is jouw potentiële klant?
3. Waar ga jij werken?
a. Thuis of op kantoor bij de klant
b. In Brussel, Zichem of Parijs
4. Wat is je ervaringsniveau?
5. Wat vragen je collega-concurrenten?
6. Hoe zit het met jou commerciële vaardigheden?
7. Hoeveel vraag is er naar jou dienst?
8. Is er een tekort aan freelancers binnen hetgeen jij aanbiedt?
9. Welke kosten dien je in rekening te brengen?
10. Hoeveel geld heb jij nodig om van te leven?
Oppassen met copy pasten van freelance tarieven

"Een tarief zo maar overnemen omdat je buurman dat tarief hanteert, is niet de beste strategie. Belangrijker is om te achterhalen waarom die buurman dat freelance tarief gebruikt", zegt loopbaanbegeleider Michel Piedfort die ook de oprichter is van Freelancenetwork.be. Hij begeleidde al honderden startende freelancers.
Daarom is het zo belangrijk dat je jezelf goed voorbereid. Je kunt immers bij elke prospect maar 1 keer een goede prijs neerleggen. Omdat ik al zoveel freelancers jaren begeleid, kan ik je helpen om een goede freelance tarieven te bepalen.
Van uurtarief naar stukprijs of projectprijs?
Het is inderdaad zo dat heel wat beroepen geen uurtarieven gebruiken. Zij maken een totaalprijs zonder dat je als klant weet hoeveel tijd aan de freelance opdracht besteedt. Meestal komt dit omdat bedrijven op voorhand willen inschatten wat de totale prijs zal zijn.
Het risico op vertragingen en een meerprijs willen ze immers zelf niet lopen. Dat betekent dus dat jij als freelancer op voorhand het proces en de duurtijd van het werk goed moet kunnen inschatten. Anders scheur je inderdaad je broek.
Hoe je freelance tarief bepalen
Het bepalen van het freelance tarief dat helemaal bij jou past is maatwerk. Daarom kun je hiervoor de loopbaancheque van de overheid gebruik. Je krijgt dan 4 uur persoonlijke begeleiding voor €40 via online coaching.
Na de sessies ken jij het tarief dat bij je past, hoe je dit verdedigt en waarom dit jouw tarief is. Tegelijk ken je jouw winstmarge dat ruimte geeft voor onderhandelingen.