freelance tarieven bepalen

Freelance tarieven bepalen

Je freelance tarieven bepalen bij de opstart van je zaak, hoe doe je dat? Je hoort van alles. De ene zegt dat je minstens 75 euro per uur moet vragen of je scheurt je broek? Van een ander hoor je dat men 35 euro per uur vraagt en nog iemand anders krijgt zogezegd 135 euro per uur.

Tenslotte kom je iemand tegen die je aanraadt om geen uurprijzen te vragen als freelancer maar een projectprijs te hanteren. Wat is het nu?

Welke factoren bepalen mee de freelance tarieven?

1. Welk type van activiteit doe jij?
2. Wie is jouw potentiële klant?
3. Waar ga jij werken?
a. Thuis of op kantoor bij de klant
b. In Brussel, Zichem of Parijs
4. Wat is je ervaringsniveau?
5. Wat vragen je collega-concurrenten?
6. Hoe zit het met jou commerciële vaardigheden?
7. Hoeveel vraag is er naar jou dienst?
8. Is er een tekort aan freelancers binnen hetgeen jij aanbiedt?
9. Welke kosten dien je in rekening te brengen?
10. Hoeveel geld heb jij nodig om van te leven?

Wat is jouw ideale freelance tarief?

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.

In functie van deze 10 parameters wordt het voor jou al heel wat makkelijker om je tarief te gaan bepalen.
Tijdens loopbaanbegeleiding kun samen met je coach vertrekken vanuit bovenstaande factoren om jouw ideale tarief op maat te bepalen.

Voor de ene freelancer zal dit tarief mogelijk eerder liggen bij 45 euro en bij iemand anders kan dit 65 euro of 135 euro zijn.
Belangrijk is daarom te weten wat jij belangrijk vindt, waarom jij dit tarief hanteert en dat alles een logisch verhaal heeft.

 

Oppassen met copy pasten van freelance tarieven

Loopbaanbegeleiding Antwerpen Algida

"Een tarief zo maar overnemen omdat je buurman dat tarief hanteert, is niet de beste strategie. Belangrijker is om te achterhalen waarom die buurman dat freelance tarief gebruikt", zegt loopbaanbegeleider Michel Piedfort die ook de oprichter is van Freelancenetwork.be. Hij begeleidde al honderden startende freelancers.

Van uurtarief naar stukprijs of projectprijs?

Het is inderdaad zo dat heel wat beroepen geen uurtarieven gebruiken. Zij maken een totaalprijs zonder dat je als klant weet hoeveel tijd aan de freelance opdracht besteedt. Meestal komt dit omdat bedrijven op voorhand willen inschatten wat de totale prijs zal zijn.

Het risico op vertragingen en een meerprijs willen ze immers zelf niet lopen. Dat betekent dus dat jij als freelancer op voorhand het proces en de duurtijd van het werk goed moet kunnen inschatten. Anders scheur je inderdaad je broek.

Scroll naar top