Freelance tarieven 2022

freelance tarieven 2022 bis

De nieuwe freelance uurtarieven voor 2022 zijn door Unizo bekend gemaakt. Bekijk de uurtarieven, leeftijd, type bedrijven, ... Aan het onderzoek deden 298 freelancers mee.

Freelance tarieven voor 2022 in euro volgens Unizo

Het gemiddelde uurtarief van de freelancer is gestegen tegenover het vorige jaar. Dit komt wellicht door de gestegen inflatie.

Het merendeel van de freelancers vraagt tussen de €51 en €90 per uur. Vooral consultants vragen meer dan €90 per uur.

Het aantal freelancer met een uurtarief van minder dan €30 is zeer beperkt. Eén op zes freelancers factureert tussen de €31 en €50 per uur

freelance tarieven 2022

Freelancers & contracten

58% van de freelancers werkt altijd met een contract, 10% werkt bijna altijd met een contract maar 9% werkt toch nog altijd zonder geschreven overeenkomst.

Dat is jammer zegt Michel Piedfort van Algida omdat je net via een geschreven documenten een aantal nadelen van het zelfstandige statuut toch kunt omzeilen.

freelancers en contracten bis

Freelancers & bedrijfsgrootte

Vooral bedrijven met meer dan 50 werknemers doen beroep op freelancers. Wellicht is er een onderschatting van het aantal freelancers bij kleinere bedrijven omdat veel bedrijven vaak niet eens weten dat men met een freelancer werkt omdat freelancers zich vaak niet uiten als een zelfstandige zonder personeel.

Denk aan je boekhoudkantoor, webdesignbureau of vertaalbureau. Zij werken vaak alleen terwijl ze niet als freelancer aanzien worden.

freelancers en bedrijfsgrootte

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan de Unizo enquête over freelancers is 49 jaar. We gaan er van uit dat hier relatief meer senior profielen aan deelnamen en daardoor ook de freelance uurtarieven net iets hoger liggen.

Freelancen en begeleiding

Wil je begeleiding bij de uitbouw van je freelance activiteiten. Dat kan met loopbaanbegeleiding. Zo hoef je het warm water niet telkens opnieuw uit te vinden en heb je altijd een tweede opinie.

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.

freelance zaak

€10/uur 4 uur
  • Uitbouw van je freelance zaak
  • Sparringpartner
  • Vraagbaak
  • 4 uur online begeleiding voor €40
  • 3 online sessies, 1 per week of 2 sessies in Rijkevorsel
  • Data in onderling overleg
Scroll naar top