Welke sollicitatievragen komen bijna altijd terug? En wat zijn hun antwoorden? Je hoeft de antwoorden echt niet van buiten te leren. Schrijf gerust de antwoorden op en neem ze mee. Het toont aan dat je jezelf goed voorbereid hebt. Vermijd wel dat je het antwoord gewoon afleest.
Deze sollicitatievragen komen bijna altijd terug
1. Stel je jezelf kort voor?
2. Wat zijn je sterktes en zwaktes?
3. Waarom heb je interesse in deze functie?
4. Wat waren je belangrijkste taken en prestaties in je laatste job?
5. Waarom ben je vertrokken bij je vorige werkgever?
Eigenlijk geven deze 5 vragen een antwoord op de vragen: wie ben je, wat kun je wel en niet, waarom kies je voor ons, waarom wil je weg en wat heb je gerealiseerd.
Wie ben je?
Op de vraag wie je bent hoef je eigenlijk niet je totale levensverhaal gaan vertellen. Leg vooral de nadruk wat relevant is voor de job. Vermeld ook voorbeelden uit je privé-vlak als deze je slaagkansen om de job te krijgen kunnen verhogen.
Staat er bijvoorbeeld in de vacature dat je goed in teamverband kunt werken, dan kun je echt vermelden dat je in een voetbalploeg speelt of lange tijd bij de jeugdbeweging lid was.
Wat zijn je sterktes en zwaktes?
Bij deze vraag gaat men peilen naar je competenties. Dit kunnen zowel vaktechnische competenties (werken met Excel, Frans spreken, etc) zijn als persoonlijke competenties (luisteren, empathisch zijn, …)
Neem de vacature van je nieuwe werkgever bij de hand en kijk welke competenties men vraagt. Zoek voorbeelden bij al deze competenties.
Bij de vraag over je zwaktes, ga je best je zwakte kaderen in een situatie en er aan toevoegen wat je vandaag doet om de zwakte naar de toekomst te vermijden. Zo komt je zwakte als een leerpunt over.
Door je zwakte te kaderen in een bepaalde situatie vermijd je dat men gaat denken dat je het zwaktegedrag altijd vertoont.
Waarom heb je interesse voor deze job?
Het gevaar van deze vraag is dat je te veel gaat vertellen over jezelf. Je nieuwe werkgever wil eigenlijk vooral horen waarom men best voor jou kiest.
Als je solliciteert omdat de job dichter bij huis is en je niet meer lang wil pendelen, dan is dit een persoonlijk voordeel voor jou maar vaak geen doorslaggevend argument voor de werkgever.
Wat zijn je prestaties?
Bij de prestatievraag wil men horen welke invloed jij hebt gehad op een team, werking of een organisatie. Ben jij iemand die gewoon alles volgt of heb jij je stempel op iets gedrukt?
Waarom ben je vertrokken of wil je weg?
Je kunt deze vraag heel eerlijk beantwoorden door te stellen dat het niet klikt tussen je nieuwe leidinggevende en jezelf. De logische vraag die vervolgens komt, is dat je bij hen ook zal vertrekken als je een nieuwe baas krijgt.
Denk daarom goed na over wat je zal vertellen en hoe je dit zal aanbrengen. Oefen het met iemand en vraag hoe dit over komt.
Vragen en antwoorden rond sollicitatievragen oefenen via loopbaanbegeleiding
Tijdens de loopbaanbaanbegeleiding wordt er veelvuldig geoefend op het beantwoorden van sollicitatievragen.
Het belangrijkste is dat je ervaringen leert benoemen en altijd rekening houdt met het voordeel van de werkgever. Waarom kiest men best voor jou en niet voor de andere kandidaat. Welke troeven speel jij best uit.
Daar waar mensen aanvankelijk graag vertellen dat ze gemotiveerd, flexibel, dynamisch of perfectionistisch zijn, blijkt na afloop dat de meesten toch andere sterktes aanhalen. De sterktes liggen dan veel dichter bij hun persoonlijkheid. Het grote voordeel is dat men ze helemaal niet van buiten hoeft te leren.
Wil je een gratis gesprek over de mogelijkheden van loopbaanbegeleiding en het inoefenen van je meest gestelde loopbaanvragen, bel Michel op 0486 329 020 of mail