cv maken

Schrijf in voor het webinar CV tips

Wil je meer toelichting, volg dan het gratis webinar voor een beter cv. Je krijgt dan extra voorbeelden die je meteen kunt toepassen. Het webinar is gratis en duurt 30 minuten.

Kies je datum

  • Donderdag 28 juli van 20u30 tot 21 uur. Prijs gratis
  • Woensdag 11 augustus van 20u00 tot 20u30. Prijs gratis
  • Passen deze data je niet, vraag dan een persoonlijke sessie op een moment dat je beter schikt voor €36 inclusief btw of volg 4 uur loopbaanbegeleiding met loopbaancheque. De sessie is dan geïntegreerd in het traject.

Hoe: via Zoom: schrijf jezelf in en je krijgt de Zoomlink via mail. Of klik op het moment van het webinar in de menubalk bovenaan van Algida op Zoom

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.

Een cv maken anno 2021, hoe doe je dat? Vandaag krijgen recruteerders heel wat verschillende type cv’s. Wat is nu echt een goed voorbeeld cv?

Met onderstaande 19 tips kom je al ver. Volg ook het gratis webinar voor meer toelichting.

Het doel van de cv

Eigenlijk is het simpel. Het doel is immers dat je voor een gesprek uitgenodigd wordt. Bereken daarom je cv uitnodigingsratio. Als je 10 brieven verstuurd hebt, hoe vaak kreeg je dan een sollicitatiegesprek?

Je cv maken met deze 19 tips

  1. Je cv krijgt amper 6 seconden aandacht. Als je cv begint met je persoonlijke gegevens zoals je naam en adres, dan zijn er al 3 seconden weg
  2. Zet de functie waarvoor je solliciteert zo hoog mogelijk zodat de recruiter niet hoeft te zoeken wat je zoekt
  3. Zet de functie op de eerste plaats in plaats van je naam, zeker als niemand je kent. Je naam bovenaan je cv zetten is zinloos als niemand in het bedrijf je kent.

4. Herhaal je contactgegevens in de footer. Als op het einde van pagina 1 de recruiter je wil bellen, dan staat zijn oog onderaan. Je hoeft je telefoonnummer dus niet bovenaan te zetten. Geen enkele recruiter beslist op regel 2 van je cv om je meteen te bellen als hij je ervaring nog niet gelezen heeft of je niet persoonlijk kent.

Let ook op de lay-out

5. Experimenteer daarom met lay-out via met kolommen, lettertypes en kleuren. De tijd van een cv op 1 kolom zoals die vroeger uit een typmachine kwam, is al lang voorbij. Bekijk dit curriculum-vitae-voorbeeld.
6. Vermeld je competenties volgens wat het bedrijf zoekt en belangrijk vindt
7. Achterhaal het aankoopmotief van het bedrijf zodat je een cv op maat kunt maken
8. Zet je foto als herkenningspunt zodat het bedrijf je profiel makkelijker op Facebook, Linkedin of andere sociale media vindt om te vergelijken.
9 Kies voor een functionele cv in plaats van een chronologische cv. Maak het de recruteerder gemakkelijk door zo veel mogelijk linken naar de nieuwe job te leggen.
10. Breng grafische elementen in die de leesbaarheid bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld door bij competenties een schaal te zetten van 1 tot 10 of sterren weer te geven.

Zo hou je alles logisch

11. Vermeld alleen relevante informatie en laat overbodige informatie weg
12. Maak je eigen template curriculum vitae in plaats van een standaard cv. Bij standaard template cv’s kun je de blokken niet van plaats verwisselen
13. Let op de grootte van elk blok. Tel het aantal regels tekst bij elke werkgever of blok. Vermijd dat je oude job met minder relevante ervaring meer aandacht krijgt.
14. Wil je hobby’s of verenigingsleven vermelden, zorg er dan voor dat je ook een link legt naar de nieuwe functie zodat het bedrijf ziet waarom je dit vermeldt
15. Solliciteer je voor een traditionele job, beperk je cv tot maximum 2 pagina’s. Als je de interesse van de HR-directeur niet op de eerste pagina kunt wekken, dan leest hij toch niet verder.

Je curriculum vitae is belangrijker dan de motivatiebrief

16. Begin je cv daarom met jouw aankoopmotief of motivatie. Wat heb jij te bieden? Waarom moet het bedrijf voor jou kiezen? Wat is jouw reason why? Integreer dus de samenvatting van je motivatiebrief in de cv.
17. Maak je cv vanuit het standpunt van het bedrijf in plaats van je eigen standpunt.
18. Vermijd clichés en woorden als klantgericht, sociaal, collegiaal, gemotiveerd, behulpzaam, … Je kunt beter deze woorden gebruiken in de context van het bedrijf zelf
19. Koppel je competenties aan de gezochte competenties van het bedrijf maar lieg niet. Doe dus geen copy paste van de competenties uit de vacatures.

Scroll naar top