Maak je eigen burn-out preventieplan met een schriftje en pen

Schrijf dagelijks op waaraan jij je ergert. Je ontdekt al de oorzaken van je burn-out en rode draad. Want als je de situaties vandaag niet opschrijft, ben je ze overmorgen al vergeten. Het wordt dan bijzonder moeilijk om de echte oorzaak van je burn-out te ontdekken. Volg de instructies uit de video zodat je weet waar je zoal op kunt letten.

Wil je hulp, download dan het burn-out preventieplan voorbeeld in pdf. Zo krijg je rapper zicht op je rode vlaggen, hoe diep je nog zit en technieken om uit burn-out te blijven. Zo kun je jezelf beter voorbereiden op je terugkeer naar het werk.

Dit burn-out preventieplan in pdf geeft je immers testen, vragen en oefeningen op 30 pagina's zodat jij anders met stress omgaat omdat je irritaties vermijdt. Hierdoor krijg jij meer vertrouwen en trek je makkelijker grenzen zonder schuldgevoelens of schrik voor verwijten.

6 Reden om dit burn-out preventieplan te nemen

  1. Je krijgt alle oorzaken en mogelijkheden gestructureerd op papier en voorgekauwd
  2. Waardoor je alles makkelijk kan aanvinken zodat je zelf niet diep hoeft te graven bij jezelf
  3. Er zijn technieken opgenomen die je stress verlagen en herstel bevorderen
  4. Heb je vragen, dan mag je uitleg vragen via telefoon of mail
  5. Dankzij dit plan zie je patronen
  6. Omdat je een pdf krijgt, ga je er ook écht mee aan de slag.

Wat zet je in je burn-out preventieplan?

Wat heb ik in mijn burn-out preventieplan staan?

  1. Begin met een burn-out test. Vergelijk jouw symptomen met alle symptomen van burn-out zodat je weet welke rode vlaggen er zijn. Er zijn meer dan 30 symptomen en de meeste mensen kennen er 5 terwijl ze last hebben van 10 klachten. Dit komt omdat er veel vage klachten zijn die we niet aan burn-out linken. Daarom heeft mijn burn-out preventieplan ook een burn-out test.
  2. Schrijf op wie of wat bijgedragen heeft aan jouw burn-out. Dat zijn de externe factoren. Dit is de makkelijkste oefening. Het is de schuld van de werkdruk, de baas, het management. Mijn verwijtentest telt meer dan 25 oorzaken die in een bedrijf kunnen liggen. Ook hier is het super handig als je ze gewoon kunt aanvinken.
  3. Maak vervolgens een onderscheid tussen: crashte ik omwille van bijvoorbeeld de werkdruk alleen of door de ergernissen aan die werkdruk. Dat is een enorm verschil. Noteer daarom al je ergernissen want hier zitten de mogelijkheden hoe je burn-out in de toekomst kunt vermijden.
  4. Daarna ga je na waarom erger jij je? Dit kan komen omwille van je persoonlijkheid, perfectionisme, manier van functioneren, normen & waarden, hoe jij naar de dingen kijkt, communicatie of mindset. Daarom vind je in het burn-out preventieplan ook aparte vragen en testen zodat je dit makkelijker kunt benoemen.
  5. Sta ook eens stil waarom jij je zo gevoeld hebt? Wat wilde jij zeggen? Wat wil jij doen? Waar heb je schrik van? Ook hier zijn er daarom extra oefeningen over opgenomen.
  6. Tenslotte ga je iets moeten doen om burn-out te vermijden. In meer dan 15 technieken ervaar je wat je kunt doen in loslaten, zeggen, spiegelen, milder zijn voor jezelf, meer afstemmen, anders communiceren, ... Daarna ga je oefenen om deze technieken eigen te maken.

Waarom dit burn-out preventieplan

Dit is jouw ideale houvast dat je zelfvertrouwen geeft. Je kunt dit op elk moment opnieuw bij de hand nemen en thuis discreet invullen.

loopbaanbegeleiding rijkevorsel michel piedfort algida

Toen ik (Michel Piedfort) 20 jaar geleden zelf burn-out kreeg, wist ik niet wat er gebeurde. Hoe kon dat nu? ik was zo gemotiveerd en doe mijn job zo graag! Mijn collega's vonden mij een tof iemand en had geen problemen.

Ik veranderde daarna meermaals van job maar de problemen kwamen terug. Pas jaren later ontdekte ik, wat ik zélf kan doen om mij minder te ergeren en verdween de vermoeidheid.

Omdat ik nergens een burn-out preventieplan vond, heb ik er zelf een opgesteld. Ondertussen help ik al meer dan 6 jaar mensen bij werkhervatting na burn-out en bijna burn-out, heb ik 10 jaar ervaring in de geestelijke gezondheidszorg en 25 jaar in het bedrijfsleven.

Ik gebruik mijn plan al jaren en het geeft aan iedereen nieuwe inzichten die men meteen kan toepassen omdat ik vertrek vanuit ergernissen in plaats van energiestoornis. Tegelijk ben ik de enige die start vanuit multiple burn-out dit wil zeggen dat je het herstel enorm belemmert omdat je tijdens je ziekte blijft ergeren (help, gaat de dokter nog bijschrijven? Ik voel me schuldig tegenover collega's? Ik heb weeral niet geslapen? Hoe geraak ik er van af, ... Al deze ergernissen komen bovenop jouw oorspronkelijke redenen van de crash. En voor alle ergernissen zijn er andere oplossingen. Dat wordt jouw leermoment.

Tegelijk is het zoeken naar een nieuwe balans. Wanneer laat je los en hoe lang blijf je vechten zowel in je privé als op werkvlak.

Bijvoorbeeld:

  • Als je na het eten geen energie hebt om de keuken te poetsen, doe je dat dan toch omdat je achteraf blij bent dat de keuken proper is? Of laat je toch maar alles liggen en weet je dat je je morgenochtend ergert?
  • Ga je op je werk toch je grenzen aangeven en zet je de hakken in het zand of geef je soms toch weer wat toe?
  • Wanneer laat je los door te denken 'mijn baas is ook maar een mens en niet de slimste op aarde of schreeuw je het toch uit?
  • Heb je geen zin om naar een feestje te gaan ook al weet je dat je daarna 2 dagen nodig hebt om te recupereren?

Ik heb hier truckjes voor ontwikkeld om dit voor jou makkelijker te maken.

Waarom vandaag nog starten?

Wij denken vaak aan 1 of een paar grote probleem bij onze burn-out.

Maar eigenlijk is het niet zo: zo lang we ons elke dag blijven ergeren, komen er nieuwe burn-outs bij. Bijvoorbeeld de oorspronkelijke burn-out kwam omdat jij je elke dag ergerde aan de werkdruk.

Wie vandaag al weken thuis zit, verwacht dan dat problemen zouden oplossen omdat je geen werkdruk meer ervaart maar helaas krijg je er doorgaans extra veel stress bij. Er komen andere ergernissen in de plaats die je herstel in de weg staan.

  • Nu is dat nog niet over
  • Ik moet naar de dokter, zou die wel bijschrijven
  • Welke job ga ik later doen
  • Oei mijn baas belt
  • Als ik ga solliciteren, wat ga ik zeggen
  • Oei, ik ga niet naar buiten want stel dat ik iemand tegenkom en ik word aangesproken, wat ga ik dan zeggen
  • Ik zal toch maar teruggaan, want ik laat mijn collega’s in de steek
  • Goh, ik word ziek van mijn job maar ik ga toch gewoon teruggaan want het betaalt goed
  • Ik durf toch geen neen zeggen tegen mijn baas want dan roept hij
  • Ik heb weer liggen piekeren vannacht
  • Goh, ze zeggen dat ik moet sporten om uit burn-out te geraken, ik ga nu ineens elke dag een uur doen
  • Oei, ik word uitgenodigd bij de bedrijfsarts of arts van de ziekenkas, hopelijk ga ik daar niet huilen, of hopelijk verlies ik mijn uitkering niet

Vandaar dat je best elke dag noteert zodat je jezelf bewust wordt van je stressfactoren en zo de juiste acties kunt ondernemen. Al deze nieuwe ergernissen zorgen er immers voor dat je burn-out langer blijft duren en staan jouw herstel in de weg.

Als je vandaag al 3 maanden thuis bent, het een tijdje beter is gegaan maar nu een terugval ervaart, ga dan voor jezelf na hoe dit komt? Waar heb jij je de laatste dagen aan geërgerd of wat heb je gedaan waar je zo moe van wordt? Vind je de oplossing niet, maak dan een afspraak met mij om dit te onderzoeken.

Je blijft immers moe omdat jij je blijft ergeren.

Vragen? Boek hier je gratis gesprek van 30 minuten

Heb je nog vragen over je burn-out of het burn-out preventieplan, contact me dan via telefoon op 0486 329 020 of mail

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.

Heb ik dat echt nodig? Doe hier de sneltest

🕶 Gratis 13 online testen

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.