Burn-out preventieplan

Hoe vermijd je dat jij of je medewerkers in burn-out belanden

[activecampaign]

Wist je dat?

 • >50% heeft geen plan

  Hoeveel mensen zijn er langdurig afwezigen? Hoeveel geld kost dit? Hoe kun je dit vermijden?

 • 1 op 6

  van de werknemers heeft last van langdurige gezondheidsproblemen

 • 9 maanden afwezig

  Kun jij zo lang iemand missen? Het werk wordt eerst herverdeeld onder de andere collega's met extra werkdruk tot gevolg

 • 1 op 2 komt niet terug

  bij een afwezigheid tot 6 maanden. Slechts 20% komt nog terug bij een afwezigheid tot 1 jaar

Burn-out preventie plan : wat zegt de wet?

Wist je dat je als werkgever door de Welzijnswet van 1996 verplicht bent om maatregelen te nemen die het welzijn van je werknemers bevorderen. Dit betekent ook dat je risicofactoren die het welzijn verhinderen in kaart dient te brengen en deze dient aan te pakken.

Naast de Welzijnswet is er ook nog het Koninklijke Besluit over psychosociale belasting uit 2014. Het welzijn op het werk is dus niet beperkt tot arbeidsomstandigheden, arbeidsinhoud en arbeidsvoorwaarden. Het mentale gezond voelen is minstens even belangrijk.

Toch zien we dat in 2020 meer dan de helft van de bedrijven nog altijd geen burn-out preventieplan heeft.

justitie

Hoe een burn-out preventieplan opzetten?

 1. Pak in de eerste plaats de stressoren op de werkvloer aan. Check je 5 A's (arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden, arbeidsverhoudingen, arbeidsorganisatie en de arbeidsinhoud). Wat zijn de problemen, wat zijn de uitdagingen, waar wil je naar toe, welke datum is haalbaar, welk stappenplan stel je hiervoor op? 
 2. Doe dezelfde oefening maar voor wat vandaag al wel goed loopt. Benoem dit als energiebronnen.
 3. Bekijk de draagkracht van je werknemers.
 4. Analyseer je ziektecijfers. Hoeveel medewerkers zijn vandaag langdurig afwezig als gevolg van werkstress? Scoor je hier boven of onder het gemiddelde in je sector? Welke doelstelling leg je voor jezelf als bedrijf op? Welke rode draad is er?
 5. Betrek de ganse organisatie: dus ook het management en de leidinggevende
 6. Hoe ga jij luisteren naar je medewerkers? Bij wie kan men terecht?
 7. Duid een coördinator aan: dit kan de preventie-adviseur zijn, iemand van HR, iemand van veiligheid & gezondheid, een stress & burn-out preventiecoach, ...
 8. Maak een plan van aanpak: hoe ga je problemen aanpakken, welke doelen stel je als organisatie, welk beleid ga je hanteren ivm burn-out, welke keuzes ga je (niet) maken?
Werkstress verminderen met Michel Piedfort van Algida

Goed boek: Handboek Coachen bij Stress en Burn-out van Annita Rogier

Zeer interessant boek met praktische vragenlijsten die zowel gericht zijn op de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer als het groeien van je bedrijf. De nadruk ligt meer op de werknemer. Hoe zorg jij er bijvoorbeeld als leidinggevende of bedrijf voor dat de werknemer het makkelijker volhoudt.

Het burn-out preventieplan voor bedrijven wordt besproken vanaf pagina 285. Het boek is te koop bij Bol.com voor 29,95 euro

annitarogier

Burn-out tool van ABVV Metaal

Zeer goede pdf met praktische checklists die vooral bruikbaar zijn in de industrie. De nadruk ligt hier meer op de verantwoordelijkheid van de werkgever. De tool kan ook in pdf afgedrukt worden en omvat 35 pagina's. 

De pdf en tool is volledig gratis. Meer info.

Burn-out_cover

Vraag je werknemers hoeveel stress zij ervaren

Gebruik online tools om de werkstress van medewerkers te meten. Dit kan ook anoniem en zelfs gratis. Zo weet je al hoeveel mensen in je bedrijf stress ervaren. Sites zoals TestJeWerkStress.be geven bovendien evoluties en werkpunten mee waarmee je als HR of leidinggevende al aan de slag kunt

Met je bedrijfsaccount kun je zelfs het stressniveau per werknemer opvolgen, zie je de werkpunten per werknemer en ontdek je zijn valkuilen.

testjewerkstress

Gratis webinar HR tips ivm werkstress verminderen

Volg ook één van de webinars over werkstress verminderen van WerkstressVerminderen.be. Je krijgt hier een idee hoe je als leidinggevende of HR de werkstress van medewerkers kunt visualiseren en in stukjes kunt kappen.

hoofdpijn, is dit werkstress, verminder ze met loopbaanbegeleiding

Individuele loopbaanbegeleiding

Ben je zelf werknemer, ervaar je stress en wil je niet wachten tot je werkgever in aktie schiet, dan kun je loopbaanbegeleiding volgen. Er wordt gekeken naar wat jou stress geeft, welke oorzaken er zijn en hoe jij deze kunt aanpakken.

Wist je dat 2 op 3 werknemers een oplossing vindt en daarom bij zijn huidige werkgever blijft?  Deze persoonlijke coaching duurt 4 tot 7 uur en wordt grotendeels betaald door de overheid. De eigen bijdrage van de werknemer is beperkt tot 10 euro per uur (voor de eerste cheque).

Algida is aangesloten bij erkende loopbaancentra van VDAB en kan deze loopbaancheque aanvaarden

q19
Scroll naar top