Ben jij een vogel of een vis

Ben jij een vogel of een vis? Ben je als een vis in het water, een vogel in de lucht of een vis in de lucht? In het laatste geval zit je op de foute plek.

In spreekwoorden zit altijd iets leuks met een les: Als een vis in het water, ik ben als een vogel in de lucht. Het betekent dat we ons ergens goed voelen.

Als we dan ook nog eens denken aan: ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is, dan weten we dat iedereen zijn eigen talenten heeft.

Ben jij een vogel of een vis?

Maar wat als die vis ineens in de lucht is? Dan weet je dat die daar niet thuis hoort. Toch zie ik dit zo vaak in bedrijven gebeuren. Werknemers krijgen taken die ze echt niet graag doen, men solliciteert op jobs die amper aansluiten bij wie men is of werkt voor bedrijven wiens met totaal andere waarden.

Het kan dus écht dat men van een vogel een vis probeert te maken. Of dat jij jezelf als een vis in de lucht voelt. Je blijft dan maar naar lucht happen maar stikt.

Voel jij je niet meer goed op het werk, dan is de kans groot dat je gewoon op de verkeerde plek bent. Zelfs al doe je die job al jaren. Er zijn 10 signalen die er op wijzen dat je op de foute plek zit.

burn-outcoach Michel Piedfort Algida loopbaanbegeleiding

Waarom lijk je fout te zitten?

Er zijn tientallen redenen waarom jij je niet meer goed voelt op die ene plek, zelfs al ging het jaren prima.

  • Er kwam een nieuwe baas of collega met wie het minder klikt
  • Je zit in een nieuwe levensfase waardoor jij andere dingen belangrijk vindt en connectie mist
  • Sommige verwachtingen kwamen niet uit
  • Je bent teleurgesteld
  • Of je droomt al lang van iets anders en dat begint zo te borrelen dat je er iets mee wil doen. Alleen weet je nog niet wat

Welke 4 vragen helpen je de juiste plek te vinden?

Tegelijk heb je die stem in je hoofd die roept: blijf toch gewoon even zitten! Je hebt een toffe job en je salaris. Het is maar een job. Overal is er wel iets.

Of dat stemmetje zegt: ga ik dat wel kunnen?

Het is nét door dingen te onderzoeken dat je het antwoord gaat vinden en het stemmetje verdwijnt. Ga daarom op zoek naar jouw antwoorden. Ook dat is loopbaanbegeleiding want daar focus ik op wat jij wél kunt of waar jij naar toe wil. De eerste stap is dromen en alle 'ja maars' of beperkingen even opzij zetten.

Daag daarom jezelf eens uit.

  • Wat is jouw ideale plek? Wanneer voel jij je als een vis in het water?
  • Wat had jij altijd eens willen doen?
  • Wat kun jij echt goed?
  • Waar droom je in alle stilte van?

Ga even zitten

Ga straks eens even zitten en zoek naar een antwoord. Het feit dat je hiermee start is een eerste stap.

Eén ding is zeker: als je niets doet, blijft alles zoals het is. Wil je dat? Wil je het eens hebben over je droom, maak dan een afspraak met Michel en hoor hoe jij weer die vis in het water wordt of zoals een vogel je eigen lied kunt zingen.

Ben jij een vis in de lucht of vis in het water?

Wat loopt er niet zo goed. Vertel het mij en laten we er samen eens even over babbelen.

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.
Scroll naar boven