zaakvoerders zonder stress

Andermans Zaken: tips voor zelfstandigen

Heb je ook met zoveel bewondering naar Andermans Zaken op Eén gekeken? Super tof om te zien hoe je met begeleiding je zaak opnieuw een nieuw elan kan geven. Hoe doet Kamal dat toch?

“Er loopt inderdaad een rode draad door de afleveringen”, zegt loopbaanbegeleider Michel Piedfort van Algida.be. “Het hoeven echter niet altijd zo’n drastische veranderingen te zijn zoals in het programma om je zaak een boost te geven”, beklemtoont hij. “Het feit dat je hulp durft vragen, is al een zeer belangrijke eerste stap.’

13 tips voor zelfstandigen en freelancers uit Andermans Zaken

  1. Ken je cijfers. Neem de tijd om je boekhoudkundige cijfers te overlopen.
  2. Schakel rolmodellen in. Durf aan andere succesvolle ondernemers uit je sector hulp of advies vragen.
  3. Vraag feedback over je eigen imago, branding, etalage, winkel of website.
  4. Zoek naar quickwins. Hoe kun je op korte termijn meer omzet genereren?

5. Werk anders: werken is één ding maar neem ook voldoende tijd voor je privé. Het is meestal geen kwestie van meer te werken maar vooral anders te werken.

6. Denk aan je eigen mindset. Hoe zit alles in je hoofd? Als ondernemer sta je er vaak alleen voor en verlies je wel eens de moed. Dat is begrijpelijk. Zoek voor jezelf een manier om je batterijen opnieuw op te laden.

7. Onthou: als er niets verandert, dan blijft alles bij het oude. Als je omzet vandaag onvoldoende is, dan zal die door gewoon door te blijven ploeteren niet ineens gaan stijgen.

8. De optimalisatie matrix

Bekijk je assortiment via de optimalisatiematrix. Zie het filmpje van Kamal. Bepaal van elk product zijn populariteit en winstmarge. Durf diensten of producten uit je assortiment halen. Focus op die producten of diensten waar er voldoende marge op is en veel vraag naar is.

9. Iedereen kan bijleren. Alle deelnemers hebben na het traject enorm veel bijgeleerd. Dat bleek telkens op het einde van het programma: ze straalden van zelfvertrouwen en hadden nieuwe moed. Dat vertrouwen wordt ingegeven omdat men begeleiding kreeg, tips ontving en concreet iets met het advies ging doen.

10. Wees zichtbaar: als mensen je niet kennen, kunnen ze ook niet voor je kiezen. Bepaal via welk kanaal je jezelf wil promoten naar je doelgroep.

11. Hoe ziet je ideale klant er uit? Ook dit kwam elke keer in Andermans Zaken terug. Laat je die klant gewoon op je afkomen of ga je toch wat strategischer te werk? In een aantal gevallen werd er een vette vis gezocht en gevonden.

12. Wie zijn jouw bestaande klanten: Als je jouw huidige klanten bekijkt, hoe ziet die groep er uit? Zijn er een beperkt klanten die het merendeel van je omzet maken of zijn het echt zeer veel kleine klanten?

13. Herdenk je business. Voer de eerste 12 punten uit. Neem hiervoor desnoods een business coach in samenwerking met de Vlaamse loopbaancheque. Elke zelfstandige met minstens 7 jaar ervaring, krijgt immers 4 uur persoonlijke begeleiding voor amper €40, de rest betaalt Vlaanderen. Heb je daarna nog extra begeleiding nodig, dan kun je nog eens 3 uur coaching nemen voor €40. Zo sta je er niet alleen voor. Ook Algida kan deze loopbaancheque aanvaarden.

Waarom werkt begeleiding?

  1. Je maakt tijd vrij om aan je zaak te werken in plaats van alleen in je zaak te werken.
  2. Een buitenstaander doorbreekt je denken waar je elke dag in zit.
  3. Je ondervindt dat er nog tal van andere mogelijkheden zijn waar je eerst nog niet aan gedacht had. Dit geeft je nieuwe hoop.

 

Wat kan er beter in jouw zaak?

Vertel het mij en krijg feedback. Of bel 0486 329 020

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.
Scroll naar top