Selecteer een pagina

3 voorbeeld cv’s die meer tot lezen aanzetten 

 

En de kans op een gesprek vergroten

3 Voorbeeld cv’s die meer tot lezen aanzetten

De lay-out van je cv is enorm belangrijk. We zetten hieronder enkele voorbeelden van cv’s met aandacht voor grafische vormgeving en een traditionele cv van vroeger.

Het doel van je cv is dat je voor een gesprek wordt uitgenodigd, zegt Michel Piedfort van Algida.be. Daarom wordt er tijdens de loopbaanbegeleiding ook aandacht besteed aan de cv. Hoe maak je een aantrekkelijke cv, wat zet je er wel en niet in wanneer je solliciteert. Hoe verkoop je jezelf voor een totaal andere job dan je ervaring. Want helaas krijgen niet altijd de beste kandidaten een gesprek. Eén van de redenen is dat hun cv niet goed gelezen werd. Waarom is dan een terechte vraag.

Een onderzoek uit 2012 waarbij gebruik werd gemaakt van de eye-tracking techniek onthulde dat recruiters in amper 6 seconden tot de conclusie komen of je al dan niet een geschikte kandidaat bent.

Mijn vraag aan jou: Maakt jouw cv de lezer binnen 6 seconden duidelijk wie je bent, wat je kunt en wat jij kunt betekenen voor de onderneming?

Cv’s worden amper gelezen

Een terechte opmerking van je kan zijn of jouw cv dan wel de nodige aandacht krijgt. En het antwoord is neen. Recruiters scannen je cv eerst op trefwoorden.

Tegelijk kun je het de recruteerders niet kwalijk nemen als hun aandacht verslapt als ze een stapel van 50 cv’s per vacature moeten doorworstelen.

Meer aandacht met een andere cv

Eén van de mogelijkheden om meer met je cv op te vallen is een andere vormgeving te gebruiken dan wat we gewend zijn.

Is jouw cv vandaag een opsomming van je ervaring zonder aandacht voor de lay-out? Of voeg je ondertussen al een foto toe? Heb je oog voor design? Durf jij te experimenteren met lettertypes en kolommen.

Zo zag een cv er vroeger uit

Er zijn nog heel wat cv’s in omloop die een vrij klassieke indeling hebben. Ze zien er heel zakelijk uit met weinig aandacht voor grafische vormgeving.

Qua lay-out werd er alleen gekeken naar een vetter lettertype, een onderstreepte tekst en een extra witte regel tussen titels of belangrijke periodes. 

Hoewel de cv’s van vroeger ongetwijfeld dezelfde informatie geven in verband met je beroepservaring, toch is het overduidelijk dat de cv’s met aandacht voor lay-out heel wat aantrekkelijker zijn om even bij de hand te nemen.

Chronometreer de tijd om je cv grondig na te lezen

Het doel van de cv was toen hetzelfde als vandaag. Uitgenodigd worden. Maar als je weet dat bedrijven amper 6 seconden naar je cv kijken, dan probeer je toch eerst eens na te gaan hoeveel tijd je nodig hebt om je cv grondig na te lezen.

Wellicht zijn dit veel meer dan 6 seconden. De hamvraag is dan. Welke woorden wil je dat men wel op 6 seconden ziet en hoe ga je die benadrukken?

Eens men je cv interessant genoeg vindt, zijn recruteerders wel bereid om langer te lezen.  

De moderne cv’s nodigen uit tot lezen

Door te spelen met kleuren, lettertypes en kolommen nodigt de moderne cv meer uit tot lezen.

Een foto, overzichtelijk profiel en software kennis samen met een overzicht van de werkervaring, de voorbeeld cv van Dennis heeft het allemaal.

Dennis heeft zelfs onder zijn naam zijn titel gezet. Het is hier meteen duidelijk wat zijn ambitie is.

De cv hebben ook een profieltekst. In de profieltekst staat meer informatie over wie je bent of hoe andere collega’s je ervaren.

Welke informatie zet je bovenaan in je cv?

Moet je cv met je adresgegevens beginnen, met je werkervaring of je studies?

Voor je cv zijn er geen verplichte richtlijnen. De belangrijkste informatie zet je best bovenaan om zo snel mogelijk de aandacht te trekken.

Of nog een andere voorbeeld cv

Als je een schoolverlater zonder ervaring bent, dan begin je wellicht met een opsomming van je opleidingen. Bovenaan zet je de meest relevante opleiding. Doorgaans is dit je hoogst behandelde diploma.

Heb je wel ervaring, dan kun je best met de meest relevante ervaring beginnen.

Je eerste stappen naar een betere job. Werk aan een betere cv

Wil je de kans om uitgenodigd te worden aanzienlijk vergroten, dan pas je best meteen je cv aan.

Er zijn meer dan 500 voorbeeld cv’s die qua grafische vormgeving allemaal pareltjes zijn, zegt loopbaanbegeleider Michel Piedfort. Net omdat er zoveel cv’s voor handen zijn, kan iedereen over een cv beschikken die het beste bij zijn of haar persoonlijkheid past.

Zelfs wie niet met grafische programma’s kan werken, kan toch zo’n mooie cv maken. De cv’s zitten in een handig programma dat je toelaat om een lay-out te kiezen en je eigen tekst toe te voegen.

 

Welke cv past het beste bij jou?

Wat zet jij nu best wel of niet in je cv? Dit is voor iedereen anders. Tijdens de loopbaanbegeleiding wordt hier uitvoerig op ingegaan want er is geen standaard antwoord.

Wie voor cameraman solliciteert, zal wellicht een cv in een filmpjes versie maken. Een kleuterjuffrouw kan haar cv heel anders opvrolijken dan een algemeen directeur.

 

 Job beu? Solliciteer krachtiger met loopbaanbegeleiding

  1. Schakel concurrentie sneller uit,
  2. vind jobs nog voor ze op jobsites verschijnen
  3. en krijg feedback op je cv, brief, presentatie

Bel 0486 329 020 voor meer info of mail